Jiří Pondělíček: Koronakrize pro znovuzvolení Donalda Trumpa znamená velkou ránu

20. říjen 2020

Za dva týdny se rozhodne o novém americkém prezidentovi. O korespondenční hlasování je už teď enormní zájem. Vysoká čísla se dala čekat podle amerikanisty z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jiřího Pondělíčka.

Možnosti předčasně hlasovat už dosud využilo přes 22 milionů Američanů. Ve frontách čekají klidně i 11 hodin. Podle Jiřího Pondělíčka se o této možnosti mluvilo už dlouho dopředu. „Předpovídalo se, že zájem bude vyšší. Četl jsem, že je to více než desetinásobek toho, co bylo odevzdáno ve stejné fázi před volbami v roce 2016. Až takový nárůst jsem nečekal,“ říká v pořadu Jak to vidí…Jiří Pondělíček.

Čtěte také

Zájem o distanční hlasování přichází spolu s epidemiologickou situací a pandemií koronaviru. I přesto ale vyžaduje osobní účast. „Někde dostanete volební lístek a musíte ho hodit do hlídané a zapečetěné schránky, která se potom postupně vybírá,“ upřesňuje amerikanista.

Výhoda pro demokraty

Scénáře podle Pondělíčka počítají s tím, že v korespondenčním hlasování budou mít výhodu demokraté. Republikáni pak naopak získají většinu hlasů, které budou odevzdány, v den voleb. Přesné informace o tom, kdo v korespondenčním hlasování vede, podle amerikanisty zatím nejsou. „V některých volebních státech se lístky nedají otevřít až do dne voleb,“ poznamenává.

Jiří Pondělíček, amerikanista

Čím chtějí v předvolebním klání voliče přesvědčit demokraté? „Co se týče volebních témat, domnívám se, že demokraté nejvíce útočí na prezidenta Donalda Trumpa, jak zvládá, respektive nezvládá pandemii koronaviru, je to jejich hlavní téma dlouhodobě,“ myslí si amerikanista Pondělíček. Dodává, že to ale není tak, že by demokraté neměli vlastní program, například co se týče reformy zdravotního systému nebo daňového systému. „To hlavní, klíčové téma, kterým chtějí přesvědčit nerozhodnuté voliče uprostřed, je ale právě pandemie koronaviru,“ doplňuje Pondělíček.

Ohledně témat se vede spor v rámci diskuze o další televizní debatě mezi Donaldem Trumpem a jeho demokratickým vyzyvatelem Joe Bidenem. „Zachytil jsem, že z týmu Donalda Trumpa zaznělo, že debata by měla být tradičně především o zahraniční politice, nicméně od demokratů zní, že dlouhodobě bylo dohodnuto, že témata bude vybírat moderátorka debaty,“ míní amerikanista.

Lidé rozdávají propagační předměty kampaně Bidena a Harrisové

Kde se rozhoduje? 

O výsledku voleb se rozhodne v klíčových státech. „Letos to vypadá, že to bude podobné jako tradičně. Dlouhodobě to je Florida, Michigan a Pensylvánie,“ zmiňuje Pondělíček. Dodává, že tyto státy budou pro výsledek voleb nejdůležitější, je ale řada dalších, ve kterých je výsledek na vážkách. Jde například o Arizonu či Ohio.

Pondělíček také připomíná, že v roce 2016 Hillary Clintonová sice vyhrála o několik milionů hlasů, ale prohrála v klíčových státech a sbor volitelů vyhrál Donald Trump. 

Z dostupných dat je podle Pondělíčka vidět, že koronakrize pro prezidenta Donalda Trumpa a jeho šanci na znovuzvolení znamenala velikou ránu. „Neznamená to ale, že zvolen být nemůže,“ doplňuje amerikanista.

Další témata rozhovoru: soudci v kampani; styl i smysl televizních debat; povolební scénáře; rozštěpení americké společnosti.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související