Jiří Sovák. Král fóru, který házel lustry z okna

27. prosinec 2023

Chvíli to vypadalo, že půjde ve stopách otce a stane se hostinským. Nakonec u něj zvítězilo divadlo. Za německé okupace si změnil rodné příjmení Schmitzer na česky znějící Sovák. Od 50. let patřil k nejobsazovanějším českým filmovým a televizním hercům. Mezi jeho časté herecké partnery a také přátele patřili Miroslav Horníček, Jiřina Bohdalová nebo Vladimír Menšík. S ním často táhnul po nočních barech a hospodách, až musela zasáhnout Sovákova matka...

Jiří Sovák byl třikrát ženatý, po dvou krátkých manželstvích zakotvil ve svazku s učitelkou Annou, kterou něžně oslovoval Andulka. S ní strávil přes čtyřicet let šťastného i bouřlivého života. Andulka svého muže označovala za občasného cholerika, který, když to na něj přišlo, dokázal vytrhnout lustr a vyhodit ho z okna.

Mistr fóru, jak Sováka otituloval Vladimír Menšík, s oblibou vyprávěl řadu historek, které se týkaly hereckých kolegů a společné práce při natáčení filmů a seriálů, jakými byly například Světáci, Byli jednou dva písaři nebo Chalupáři. Po vážné autonehodě odešel z Národního divadla a s diváky se setkával při vlastních recitálech. Jednu z posledních rolí ztvárnil v oscarovém filmu Kolja.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Radek Brož
Spustit audio

Související