Jiří Suchý je autorem mnoha povídek. Třeba o hodně starostlivém tátovi nebo o trapasu v restauraci

2. říjen 2021

Před devadesáti lety – 1. října 1931 - se v Plzni narodil divadelník a hudebník, spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu Jiří Suchý. Je to muž mnoha talentů, připomeňme si jeho tvorbu literární v povídkách Pepa se má k světu a O těžkém životě plachého člověka.

Čte: František Špaček
Napsal: Jiří Suchý
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 2. 10. 2021
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň

Povídky Pepa se má k světu a O těžkém životě plachého člověka vyšly v roce 1991 v povídkovém výboru s názvem Proč mají v zoologické zahradě klokana (nakladatelství Práce). Najdeme je také v Encyklopedii Jiřího Suchého, kterou v roce 1999 vydalo nakladatelství Karolinum.

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. Do svých šesti let žil s rodiči v Klatovech. „Maminka byla v domácnosti, tatínek dělal všechno možné. Vyučil se truhlářem, ale pracoval i jako telegrafista u dráhy nebo úředník na ministerstvu železnic. Byl nesmírně činorodý, živelný, rtuťovitý... Nesnášel nečinnost. Živelnost a jakousi těkavost a nesoustavnost mám asi po něm. Po mamince jsem možná trošku zdědil povahu; i já se poměrně snadno smiřuju s nepříjemnými věcmi.“

Jiří Suchý je vítězem rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

Oba rodiče byli múzičtní. Maminka si doma pořád zpívala, to ona naučila malého Jiřího písničky Voskovce a Wericha nebo písničky z kabaretu Červená sedma. Ve čtyřech letech začal chodit do houslí. Od tatínka, který hrával v kavárenském orchestru na bicí, dostal harmoniku.

„Maminka byla vůbec velice osvícená. V pěti letech jsem za ní přišel a oznámil jí, že na šicím stroji máme napsáno Minerva. Ptala se, od koho to vím. Odpověděl jsem, že jsem si to přečetl. Hrozně se divila, dala mně noviny a já jsem písmenko po písmenku začal číst. Z toho usoudila, že jsem dost talentovaný, a začala vyvíjet tlak na tatínka, který nebyl tak iniciativní, že musíme odejít do Prahy, protože v Klatovech jaksi neprorazím. Neudělám žádnou díru do světa. A tak jsme se stěhovali.“

Ze západních Čech do Prahy se rodina přestěhovala v roce 1936.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio