Jiří Vilímek: Kořeny zla. Atmosféra 50. let ve hře se slibným názvem. Co si pod ním představujete vy?

15. srpen 2021

Otakar Brousek, Vlastimil Brodský, Jiřina Jirásková a další v příběhu o úspěšném dramatikovi, který hledá námět k nové hře a přitom znovu nachází sám sebe. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: autor (Otakar Brousek), dramaturg (Vlastimil Brodský), žena (Jiřina Jirásková), spolužák (Ferdinand Krůta), první láska (Viola Zinková), herečka (Slávka Budínová), strýc (Vladimír Hlavatý), básník (Zdeněk Štěpánek), matka (Světla Amortová), SNB (Miloš Rozhoň), dále účinkují Anuše Pejskarová, Kamil Blahovec, Miloš Hajský a Jaroslava Drmlová
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Marek Kopelent
Režie: Josef Henke
Natočeno: v roce 1965

Jiří Vilímek patřil k nejzajímavějším rozhlasovým dramatikům šedesátých let. Do rozhlasové historie se zapsal především hrami Kořeny zla (1965) a Neodvratný skon maratónského běžce (1968), která získala v roce 1969 hlavní cenu na festivalu Prix Italia.

Jeho rozhlasové texty se od začátku vyznačovaly nejen tematickou a formální vynalézavostí, ale také snahou o postižení aktuálních společenských problémů. Platí to právě už pro prvotinu Kořeny zla, ve které se dotkl problematiky vyrovnávání se s politickými procesy padesátých let. Hlavním hrdinou monologického dramatu je úspěšný a konformní dramatik, který se marně rozpomíná, o čem měla být jeho příští divadelní hra. V paměti mu z ní totiž zbyl jen slibný název – Kořeny zla.

Režisér Josef Hlavnička, který hru natočil v roce 1965, obsadil do hlavní role Otokara Brouska. Sekunduje mu plejáda skvělých hereckých kolegů, jako např. Vlastimil Brodský, Jiřina Jirásková, Viola Zinková, Slávka Budínová, Zdeněk Štěpánek nebo Vladimír Hlavatý.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související