Jirka v kostce. Vyprávění o klukovi z jedné velké panelákové kostky. Nenudí se v ní, jeho fantazie má křídla

27. únor 2022

Bydlíte v paneláku? Jestli ano, určitě znáte ten pocit, kdy zpoza papírových zdí slyšíte své sousedy, jak jak se sprchují, jak jejich pejskům klapou drápky o podlahu nebo jak si povídají.

Čte: Kryštof Bartoš
Napsal: Jakub Maksymov
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Josef Kačmarčík
Natočeno: 2019

Panelák je totiž taková kostka skládající se z mnoha dalších, menších kostek. A právě v jedné takové bydlí sedmiletý Jirka se svými rodiči a morčákem Jindrou. Každý den se mu stane nějaké nečekané dobrodružství, které dospělým možná přijde nudné a nezábavné, ale pro malého kluka je díky jeho fantazii velkolepým zážitkem na celý život.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Vytopení

Jirku jednoho dne probudilo nezvyklé dunění - jakoby snad v patře nad ním dupali obři. Po chvíli se k rámusu přidal ještě tenounký čůrek vody, který začal stékat od stropu dolů po stěně. Co se ten den v paneláku stalo? Jak velké jsou škody a kdo tohle neštěstí zastaví?

Bubeník

Už vás někdy vaši sousedi probudili třeba luxováním, vrtáním nebo křikem? V paneláku je totiž všechno slyšet - zvuky v něm se totiž rozléhají. V praxi si to vyzkoušel i sedmiletý Jirka, který se rozhodl uspořádat si v paneláku takový malý koncert. Jak to dopadlo?

Výtah

Jirkovým velkým snem je jezdit výtahem, ale jeho rodiče jsou proti. Za prvé: výtah nesmějí používat osoby mladší deseti let a za druhé: i kdyby byl Jirka starší, výtah by přece mohl chtít využít nějaký stařičký soused než nebo někdo, kdo má zrovna zlomenou nohu - prostě někdo potřebnější. Splní se Jirkovi jeho sen a projede se sám výtahem? Přijdou na to jeho rodiče?

Dobrý den

Také vám rodiče neustále připomínají, že musíte všechny nahlas zdravit slovy "Dobrý den"? A také jsou někdy naštvaní, když prostě jednou pozdravit zapomenete nebo to uděláte málo nahlas či pozdě? Tohle se jednou stalo i Jirkovi. Zapomněl totiž pozdravit jednu sousedku z paneláku. Jak tuhle patálii Jirka vyřeší, aby se to jeho rodiče nedozvěděli?

Šetření prostorem

Kdo bydlí v malém bytě, určitě ví, jak je důležité, aby každá věc měla své místo a hlavně - aby těch věcí v bytě nebylo mnoho! Co se nepoužívá by v bytě nemělo být vůbec - vyhoďte to nebo dejte například do sklepa či na půdu. Tímto pravidlem se řídí i Jirkovi rodiče, a proto se Jirka dnes vydá do sklepa pro svého plyšového opičáka Rudu. Najde ho? Co se mu stane po cestě?

Pejskař

Jirkovým velkým snem je mít psa, ale jeho rodiče jsou proti. Prý by zabíral příliš místa, padaly by z něj chlupy, štěkal by a kdesi cosi. Zkrátka říkají, že život v paneláku má svá pravidla a ta pořízení psa vylučují. Jirka hlavně nechápe, proč toto pravidlo neplatí i na ostatní sousedy z paneláku. V něm totiž žije pudl, čivava i bernardýn. Jak to tedy s těmi pravidly je? A je už Jirka připravený na to mít psa?

Plíseň

Jirka z paneláku se bude muset vypořádat s plísní, která nemilosrdně zasáhla zdi jeho pokoje. Podaří se mu získat svůj pokoj zpět? Jak se vůbec proti plísni bojuje a co na ni nejlépe zabírá? Poslechněte si pohádku!

Spustit audio