Jízda v zúžení: Proč je dobré znát šířku svého auta

29. březen 2021 16:11

V dálničních omezeních se zúženými pruhy smí do levého pruhu často jen vozidla do určité šířky. Upozorňuje na to značení. Za nerespektování hrozí sankce.

Až dvoutisícovou pokutu kvůli příliš širokému autu může dostat řidič, který špatně projede dopravním omezením. Jde hlavně o uzavírky, kde se jezdí dvěma zúženými pruhy, ze kterých levý je široký maximálně dva metry a dvacet centimetrů. Nevejde se do něj většina dodávek a širší jsou i některá velká SUV.

Čtěte také

Častý nešvar

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček se vydal do provozu za doprovodu experta. Zamířili do omezení na D1 u Mirošovic. "Právě teď jsme vjeli do toho zúžení. Uprostřed je oddělení jízdních pruhů nízkými betonovými dílci," říká odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Vacek.

"Je tady omezení a ten levý pruh dva metry dvacet centrimetrů. Teď to vidíme, vlevo je dodávka, nějaká kurýrní služba. Tahle dodávka vzadu s dvojmontáží opravdu nemá ty dva metry dvacet. Je přesně vidět, proč by tam neměla vjíždět. Ona se teď vmačkává mezi betonová svodidla a osobní auto, které jí uhýbá až ke svodidlům, proto aby se tam vešla," popisuje Robert Vacek.

Desetikilometrové omezení reportér s dopravním expertem projeli v obou směrech. Napočítali celkem šest aut, která neměla v levém pruhu co dělat.

Podle policejních statistik se v omezeních stanou ročně stovky nehod. Policie chce dodržování pravidel jízdy v omezeních namátkově kontrolovat, říká mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík: "O těchto přestupcích samozřejmě víme a zaměřujeme se na ně."

Čtěte také

Pozor na značky. Pokuta až dva tisíce

Na šířku pruhů vždy upozorňuje dopravní značka. Na ní je uvedená i maximální šíře vozidel, která mohou do levého pruhu vjet. Za nerespektování značení mohou řidiči od policie dostat na místě až dvoutisícovou pokutu.

Aby se snížila nehodovost, doporučuje Ředitelství silnic a dálnic jezdit v zúžení střídavě. "To znamená jet zároveň v levém i v pravém jízdním pruhu tak, abychom se nepředjížděli, a využívali tak maximum kapacity takhle omezené dálnice. Je to nejlepší jak pro plynulost, tak samozřejmě i pro bezpečnost," vysvětluje mluvčí Jan Rýdl.

Při předjíždění je pak třeba znát šířku vozu včetně zrcátek. Ta u většiny moderních aut přesahuje dva metry. Rozměry se dají najít v technické dokumentaci auta, nebo si je lidé mohou vyhledat na internetu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio