Jizerská padesátka jako jedna z mála českých sportovních akcí roste. A neztrácí kouzlo

10. únor 2023
Tribuna

Lyžaři pozor, je tu Jizerská padesátka. Už v neděli se tisíce závodníků vydají v Bedřichově znovu do stopy vstříc jizerským hřebenům. V čem tkví kouzlo závodu, kteří zakládali přední čeští horolezci? A proč stojí za to se do Jizerských hor vydat?

Píše se rok 1968 a právě jaksi mimochodem a nezamýšleně vzniká česká sportovní legenda. Spor o to, kdo bude ten rok nominován do družstva na Krkonošskou 70, vyústí až v nápad na jakýsi kvalifikační závod. A proč ne v Jizerkách? Trasa nakonec vyšla na padesát kilometrů. Zrodil se závod, který brzy prestiž zmíněné Krkonošské sedmdesátky překonal.

Horolezci, kteří padesátku na konci 60.let zakládali, se její slávy bohužel nedožili. Zahynuli totiž v kamenné lavině pod horou Huascarán v Peru. Proto taky závod od té doby nese podtitul Memoriál Expedice Peru 70, vysvětluje Vojta Jírovec. Patnáctka horolezců má přímo u startu v Bedřichově svůj pomník a organizátoři jejich památku důsledně připomínají.

Jizerská padesátka za více než půlstoletí existence povážlivě nabobtnala. Už se nejezdí jen jeden hlavní závod, víkendový program nyní čítá už dokonce čtyři dny a bezpočet závodů. Přesto si ale, trochu paradoxně, stále drží své kouzlo. Z pohledu závodníka je to pro mě jeden z nejpříjemnějších zážitků, říká Vojta, který se do stopy letos vydá potřetí.

Lyžařský lauf (dálkový závod) už dávno přerostl hranice Česka. Jizerská padesátka se už dokázala zařadit mezi čtyři nejvíce prestižní závody v Evropě, všeobecně je také považována za ten nejnáročnější. Ne tolik délkou, protože třeba Vasův běh měří dokonce devadesát kilometrů. V Jizerkách je ale značné převýšení a řada kopců, vysvětluje Vojta.

Proč tak stojí za to se do Jizerských hor v polovině února vydat? Ta trať, přestože krása je subjektivní kategorie, skutečně krásná je a panuje na tom všeobecná shoda. A taky už je to prostě česká sportovní legenda mezi vytrvalostními závody. Vrchol sezony, láká Vojta posluchače Tribuny. Stopa v Bedřichově už čeká. Skol!

Běžecké lyžování má v Česku jeden každoroční vrchol: Jizerskou padesátku. Nejinak tomu je i letos. Kouzlo slavného závodu každoročně vábí i polovinu pořadu Tribuna. Dojmy, pojmy, postřehy i doporučení probíráme v novém díle magazínu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.