John Steinbeck: Nebeské pastviny. Působivé a velmi lidské povídky z farmářského života v Americe na přelomu 19. a 20. století

27. únor 2022

Před 120 lety se narodil americký prozaik John Steinbeck, nositel Pulitzerovy ceny za román Hrozny hněvu (1940) a držitel Nobelovy ceny za literaturu (1962). Dvě povídky z jeho rané tvorby v podání Taťjany Medvecké a Apoleny Veldové poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Povídka číslo 8
Překlad: Jaroslav Hornát
Připravil: Eva Willigová
Účinkuje: Taťjana Medvecká
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2012.

Příběh sester Lopézových
Překlad: Jaroslav Hornát
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Apolena Veldová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 27. 2. 2022

Ani univerzitní studia, ani kurzy kreativního psaní nedaly laureátovi Nobelovy ceny za literaturu Johnu Steinbeckovi tolik, jako poznání obyčejného života na rančích a farmách v okolí kalifornského Monterey a vyprávění tuláků a námezních dělníků, se kterými se tu setkával. V tomto kraji – nazývaném dnes ostatně také Steinbeck Country – našel jedinečnou inspiraci pro svá slavná díla. Zasadil sem i dvanáct krátkých próz z knihy Nebeské pastviny, která patří jeho raným dílům. Poprvé vyšla v roce 1932, už zde ale můžeme pozorovat autorův mistrovský rukopis a v jednotlivých příbězích také motivy a linie vedoucí k jeho slavným románům.

Čtěte také

V Nebeských pastvinách Steinbeck vypráví o objevení téměř rajského údolí v druhé polovině 18. století, o jeho postupném osidlování, a líčí osudy zdejších rázovitých obyvatel. V knize nejsou jednotlivé příběhy pojmenovány. Do vltavské řady Povídka vybíráme dva z nich. Hořký a prostou naivitou hlavních postav až dojemný příběh sester Lopezových uvádíme v premiéře ke 120. výročí narození autora.

Marie a Róza, spolu žijí v údolí Nebeské pastviny v malém zchátralém domku po rodičích. Aby si nějak vydělali si na živobytí, založí si doma restauraci s pochoutkami španělské kuchyně. A aby přidali věrným zákazníkům na apetitu, nabídnou jim tu a tam za odměnu i sebe samé...

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Dominik Mačas
Spustit audio