Johnson trvá na lockdownu Británie až do konce roku, píše The Guardian

2. listopad 2020

Premiér Boris Johnson čelí hněvu konzervativců. V dolní komoře britského parlamentu nastínil, že k celostátnímu lockdownu neexistuje alternativa. O vývoji pandemie na ostrovech píše deník The Guardian.

Johnson bude trvat na celostátním uzavření společnosti. Právě pro ně se vžil anglický výraz lockdown. Už v pondělí se premiér znovu obrátí na sněmovnu poté, co ministři připustili, že by Británie mohla „zůstat doma“ i po 2. prosinci.

Předseda vlády v parlamentu řekne, že bez nových přísných opatření by úmrtí na koronavirus během zimy mohla být oproti první vlně až dvojnásobná. Nová pravidla začnou platit ve čtvrtek.

Čtěte také

Premiér slíbil, že vláda bude usilovat o zmírnění omezení. Jeden z poslanců a někdejší ministr životního prostředí či spravedlnosti Michael Gove ale v neděli jasně uvedl, že by opatření mohla platit déle, přesněji dokud dostatečně neklesne míra infekce.

Johnson předloží svůj plán parlamentu po chaotickém víkendu, během kterého obhajoval své nové restrikce z pátku. Šéf britského kabinetu paradoxně rovněž čelí kritice, že za záchrannou brzdu zatáhl příliš pozdě. Prý volil rovnováhu mezi lidskými životy a rizikem radikálního zhoršení životní úrovně obyvatel. Údajně bylo správné vyzkoušet všechny možnosti, jak dostat virus pod kontrolu na místní úrovni.

Zatímco premiér připouští uvolňování opatření ke konci roku, někteří politici nejsou tak optimističtí. Bývalý ministr pro brexit David Davis se obává, že izolace bude trvat až do jara, protože se virus znovu vzkřísí. Jak řekl Guardianu, pouze země, které agresivně uplatňovaly přístup „testovat, vysledovat a izolovat“, včetně drastických opatření, jako je například uzavření hranic, úspěšně pandemii zvládnou.

Slovenské celostátní testování?

Víkendová akce přinese nová data, po kterých přijdou i nová opatření. Deník SME přibližuje celostátní testování na covid-19, na které dorazily více než 3 miliony Slováků. Nejpříznivější výsledky testů hlásí regiony okolo hlavního města Bratislavy či Hlohovce. Naopak nejvíc nakažených lidí se objevilo v okresech, které spadají pod vojenská velitelstva v Topolčanech, Žilině, Ružomberoku a Prešově. 

Čtěte také

Při ohlašování předběžných výsledků celoplošného testování na koronavirus neskrýval premiér Igor Matovič nadšení. Resort obrany oznámkoval průběh akce na jedničku. O dalších krocích dnes rozhodne krizový štáb, který bude mít k dispozici přesnější data. Podle těch průběžných mělo pozitivní test asi procento lidí. 

Mělo by jít především o opatření na lokální úrovni, ale některá omezení mohou být i celostátní, přiblížila další postup hlavní epidemioložka Henrieta Hudečková. Za správné ale nepovažuje to, že lidé s negativním testem budou moci po víkendu fungovat prakticky jen s minimálními restrikcemi. Podle ní to jsou ideální podmínky, aby se virus šířil.

Souboj Trump vs. Biden jde do finále

„Za Pensylvánií půjde celá země.“ Hlavní kandidáti na amerického prezidenta běží do cílové rovinky, bojují o klíčový region na severovýchodě Spojených států. Téma pro Politico.

V posledních třech dnech prezidentských voleb se díky Donaldu Trumpovi i Joeovi Bidenovi stala domovem obou kampaní Pensylvánie. Jeden z takzvaných swing states, tedy států, které mají tradičně a historicky vyrovnanou podporu obyvatelstva rozloženou mezi demokratickou a republikánskou stranou, je v centru pozornosti jak úřadujícího prezidenta, tak i jeho soupeře.

Čtěte také

Podle odhadů tam Biden porazí Trumpa o 4 nebo 5 procentních bodů, což je slušný, ale ne drtivý náskok, který je v mezích chyb některých průzkumů. Pensylvánie a jejich 20 hlasů v systému kolegia volitelů, má také větší psychologický význam než kterýkoli jiný stát. Bidenova politická osobnost má navíc kořeny ve Scrantonu, šestém největším městě ve státě. Jeho tým sídlil ve Filadelfii, a dokud nezačala pandemie, v Pensylvánii pořádal více akcí než kdekoliv jinde.

Podobně jako v případě Pensylvánie je klíčový stát Florida, a to hlavně pro republikánského prezidenta. Trump v roce 2016 získal jejich 29 hlasů a potvrdil tak nepsané pravidlo. Žádný republikán za téměř sto let totiž nevyhrál závod o Bílý dům bez Floridy. Trumpův tým hlásí, že se na Floridě cítí sebevědomě, a to z velké části proto, že účast republikánských voličů byla během předčasného hlasování vysoká. Nicméně, i tam by podle průzkumů Trump nyní těsně prohrál, píše Politico.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil David Jakš, najdete v audiozáznamu.

autoři: David Jakš , Martina Mašková , Jan Burda , lup
Spustit audio

Související