Jonáše Forejtka čeká maturita zřejmě v řádném termínu a možná vysoká škola

16. duben 2020 13:45

Sezonu mu přerušila, stejně jako jiným sportovcům, v březnu pandemie koronaviru. Plzeňský tenista Jonáš Forejtek se tedy vrátil domů na západ Čech. V tomto roce by měl devatenáctiletý český reprezentant skládat maturitní zkoušku na Sportovním gymnáziu v Plzni.

„Budu se snažit odmaturovat ve správný termín. Kdyby školu nepřerušila epidemie, určitě bych maturoval až na podzim, abych se stihl připravit. Teď jsem ale získal na přípravu víc času, když se nahrají žádné turnaje,“ řekl Jonáš Forejtek. S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu, za předpokladu, že bude šíření koronaviru stále pod kontrolou.

Aktuálně 432. hráč světového žebříčku musí teď především dokončit první pololetí. Loňský vítěz dvouhry juniorů na US open má ze školních předmětů i díky cestování po světě nejblíže k cizím jazykům. „Bavíc mě angličtina, němčina, docela i fyzika a matematika, zeměpis mi nevadí, ale samozřejmě, že mě to víc baví na kurtu.“

Na gymnáziu patří k nejlepším

Devatenáctiletý mladík je podle svého učitele z plzeňského sportovního gymnázia Jiřího Šindeláře nejen velkým tenisovým talentem, ale rovněž vzorným studentem. „Musím ho pochválit. Za tu dobu, co jsem tady na plzeňském sportovním gymnáziu, je jedním z nejlepších. Byl jsem s ním třeba v Paříži, přestože jsme se vraceli ve tři v noci, tak ráno už byl ve škole a plnil si svoje studijní povinnosti.“

Jonáš ovšem vidí sám sebe coby studenta sebekriticky a během turnajů se prý příliš přípravě do školy nevěnuje. „Na turnajích se učím hrozně málo. Kdybych se učil víc, měl bych to jednodušší,“ říká svěřenec Jana Mertla, který momentálně trénuje buď na svém kurtu nedaleko Plzně, nebo na pražské Štvanici. Po maturitě nezatracuje ani myšlenky na studium vysoké školy.

autoři: Vladislav Janouškovec , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio