Josef Abrhám a ti druzí. Rozhovor natočený v roce 2014 u příležitosti hercových 75. narozenin

17. květen 2022

Ve věku 82 let zemřel jeden z nejlepších českých herců Josef Abrhám. Poslechněte si rozhovor, který u příležitosti hercových 75. narozenin v roce 2014 natočila redaktorka Eliška Pilařová. 

Rozhovor odvysílají regionální stanice Českého rozhlasu ve společném vysílání v úterý 17. května 2022 po 22. hodině.

Za jednoho z nejlepších českých herců je právem považován Josef Abrhám. Hrál v mnoha nejlepších českých filmech a jeho výkon byl vždy excelentní.

Humor se podle Josefa Abrháma má hrát s vážnou tváří

Začínal v Divadle na Vinohradech, v téže době hostoval i na scéně Národního divadla. Po ukončení vojenské služby nastoupil do vznikajícího Činoherního klubu, se kterým je spjata stěžejní etapa jeho divadelní kariéry.

Čtěte také

Poprvé se před filmovou kamerou objevil v roce 1961 v černobílé moralitce Strop – absolventského filmu Věry Chytilové. Současně natočil malou roli v detektivce Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí. Ve filmech 60. a 70. let ztvárnil řadu krásných úloh.

V roce 1976 natočil roli profesora v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! S ní přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům.

V roce 1993 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon roku ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta.

Jeho nejznámější televizní rolí je jistě lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související