Josef Baxa: Jak to, že v Bavorsku vítají uprchlíky klobáskami? I nelegální přistěhovalci mají svá práva

7. září 2015

Polská prokuratura vyšetřuje nenávistné komentáře v internetových diskusích. Stejný problém se objevuje u nás. Rozděluje postoj k uprchlíkům Evropskou unii zase na Východ a Západ?

„Verbální trestné činy se nemají podceňovat,“ upozorňuje předseda nejvyššího soudu Josef Baxa. „My jsme to kdysi s velkým nadšením škrtali z trestních norem jako komunistický přežitek. Ale já si to nemyslím.“

Anonymní svoboda projevu

Svoboda projevu je podle něj jedna věc, ale netolerantnost k národnosti, rase nebo etnické skupině se stíhat má. Máme na to i §365 proti podněcování nenávisti proti určité etnické skupině, náboženství atd. „I nelegální přistěhovalci mají svá práva,“ připomíná.

Nenávistné komentáře se často objevují pod internetovými články o uprchlících. „Je to daň za užívání internetu. Ale je to velmi zapáchající kal všech anonymních výkřiků, které ukazují, jací jsme,“ varuje. „Diskuse je dobrá věc. Ale ta anonymita prostředí nepřispívá k tomu, aby byla vedena korektně.“


Případy „odsouzených“ v ČR
- Michal Kesudis dostlal roční podmíněný trest za schvalování smrti pěti českých vojáků v Afghánistánu
- Daniel Kalenda vyloučen z KDU-ČSL za označení mrtvých uprchlíků v kamionu za „lůzu a špínu“

Naše elity selhávají

Někdejší předseda městské organizace KDU-ČSL v Liberci Daniel Kalenda na svém facebookovém profilu označil udušené utečence v kamionu v Rakousku za „lůzu a špínu“. Za text se omluvil, smazal ho a pozastavil své funkce. Vedení strany ho přesto vyloučilo kvůli hrubému porušení stanov.

„Když mám radost z toho, že někdo za nelidských podmínek zemřel, tak to asi není projev názorové plurality. Jsem rád, že tady zafungovaly alespoň politické mechanismy. Ale tím by to nemělo skončit. Měl by nést právní odpovědnost,“ svěřuje se Baxa. Kalenda sám se údajně cítí jako mistr Jan Hus.

Východ vs. Západ. Kam patříme?

Vídeň je na uprchlíky zvyklá a její smysl pro lidskou solidaritu a vstřícnost má dlouhou tradici

„Elity selhávají a přispívají ke katastrofickému vidění tématu veřejností. Uprchlíci jsou lidé ve velmi vážné situaci. Utíkají před válkou, chrání holý život. Děláme z nich masu, vlnu, hmotu.“ Přitom postoj zemí, které s uprchlíky mají daleko větší problémy než my, je odlišný.

„Jak je možné, že v Mnichově Bavoráci vítají uprchlíky s klobáskami, s oblečením, s potleskem? Jak to, že Angličané píšou: My vás ubytujeme? Jak to, že ve Švédsku jsou demonstrace na podporu uprchlíků? V tu chvíli je rozdíl mezi námi a Západem, ke kterému bychom rádi patřili, mnohem zřetelnější než rozdíl v kupní síle nebo ve výši platu.“

Je házení vajíček a rajčat na hlavu státu trestným činem? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , rota , Josef Baxa
Spustit audio