Josef Baxa: Na kolo alkohol nepatří. Jsem pro nulovou toleranci

12. září 2016

Senátoři schválili novelu zákona, která cyklistům dovoluje sednout na kolo i po skleničce alkoholu. Čeká se už jen na schválení poslanci a podpis prezidenta. Máme to povolit? Alespoň na vinných cyklostezkách?

Pokud novela zákona o pozemních komunikacích projde i Poslaneckou sněmovnou, mohou cyklisté s až 0,8 ‰ alkoholu v krvi na cyklostezky, na silnice III. tříd a na komunikace v obcích. Nesmí ale způsobit žádnou nehodu.

„Sám nejsem abstinent. Dobře ale vím, že když si jednu skleničku dám, nemůžu dělat všechno,“ říká Josef Baxa. Je tak zásadně pro zachování nulové tolerance alkoholu na silnicích. „Každé zákonné opatření zvyšující toleranci alkoholu jen povede k dalším výjimkám. To je úplně špatně.“

Předseda Nejvyššího správního soudu ČR nesouhlasí ani s povolením alhokolu na vinné cyklostezce. „Když použiju stejnou argumentaci, dovolíme chirurgovi při operaci jednu skleničku jen proto, aby měl pevnější ruku? A co jeřábník nebo dispečer leteckého provozu?“

Proč soudce tak varovně zvedá prst při zmínce o Ústavním osudu v Polsku a jeho boji s moci výkonnou? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.