Josef Baxa: Německý satirik půjde za urážku Erdoğana k soudu. Proč by ale měl mít politik větší ochranu?

18. duben 2016

Německá vláda souhlasila se zahájením trestního stíhání satirika, který v básni zesměšňoval tureckého prezidenta. V právním státu má o případném porušení zákona rozhodovat jen soud. Co ale svoboda slova?

Básník Jan Böhmermann ve svém satirickém televizním pořadu přednesl báseň, která Recepta Tayyipa Erdoğana řadou vulgarismů zesměšňovala, a to hlavně kvůli porušování lidských práv v Turecku. Prezident využil zákon, který v Německu platí od dob císaře Viléma II., v trestním zákoníku je pak od 50. let.

„My jsme podobné ustanovení naštěstí zrušili už před více než 20 lety, ale Němci ho opravdu mají,“ říká soudce Josef Baxa. „Podle mne není zvláštního důvodu poskytovat větší ochranu nějakému politickému představiteli před každým jiným běžným občanem.“

Ani prezident není nadčlověk

Taky Němci hned začali pracovat na novele zákona, která by urážku orgánů nebo představitelů cizích států zrušila. „Je tady ale třeba vidět kontext. Jestli ten, kdo se cítí dotčen, se i ve své zemi chová stejným způsobem. Já osobně si myslím, že nikoli,“ říká soudce na adresu tureckého prezidenta.

Podle německého zákona, pokud dojde k urážce hlavy cizího státu, rozhoduje vláda o „připuštění“ (nebo ne) žaloby k soudu. Merkelová rozhodla pokrčením ramen a evidentně spoléhá na nezávislé a demokratické soudy, které budou posuzovat, kam sahá svoboda slova a kam až může satira.

Havel to ustál

Sám souhlasí s tím, aby před občanským soudem spor proběhl. Politici prý ale také musí snést větší kritiku. Baxa připomněl, že u nás jedním z hlavních zastánců zrušení paragrafů o hanobení hlav států světové socialistické soustavy byl prezident Václav Havel.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před týdnem prohlásil, že nikdy nedovolí vznik kurdského státu u jižních hranic Turecka

I on pak musel skousnout nejeden útok odpůrců. „Svoboda projevu je jednou z nejcennějších hodnot, které tady máme. A někdy musíme unést i věci, které asi ne všem zrovna voní. Nesmíme ale zapomínat na to, že i u nás byla svoboda projevu velmi dlouho potlačována. Měli bychom ji chránit.“

Jak se soudce dívá na vyvěšování cizích vlajek na našem území? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio