Josef Baxa: Soudce by měl mít hlavně zdravý rozum

22. září 2014

Několikaměsíční spory kolem výběru předsedy ústeckého krajského soudu otevřely Pandořinu skříňku. Tou je nejednotnost kritérií, podle kterých jsou u nás soudci vybíráni.

„Možná, že se testuje odbornost uchazečů. Málo se ale zkoumají jejich osobnostní předpoklady,“ říká předseda Nejvyššího správního soudu ČR Josef Baxa.

Nikoho tak prý dnes moc nezajímá, jestli splňuje mravní předpoklady, jestli má zdravý rozum. „Jistěže musí být znalý práva, ale jeho osobní integrita musí být silná a pevná. My mu ve 30 dáme obrovskou pravomoc rozhodovat o druhých. O to důležitější by měl být jeho výběr.“

Čtěte také

V zahraničí přitom může na soudce kandidovat člověk teprve ve chvíli, kdy má za sebou nějakou příkladnou stopu. „My často vybíráme nepopsané listy, a to na 40 let práce. Tak vybraný soudce navíc může být časem opravdu nešťastný. Musí mít v sobě pokoru, vyrovnanost, trpělivost, vytrvalost a mnoho dalších vlastností. To není v žádném posudku nebo vysvědčení.“

Zákon chybí už několik let

Chybí tady zákonná úprava, kdo a za jakých podmínek se může stát soudcem. Přitom nemůže mít rozhodující slovo justice sama. Ta sama sebe nikdy nevybírá. A podmínky se nemohou měnit podle toho, jak se mění ministr.

Podle Josefa Baxy bylo dost času na to, aby byl přijat zákon o výběru hlav městských soudů. Už v roce 2008 byl totiž přijat zákon o jejich pravidelné obměně. To se prý bohužel nestalo, a tak v každém kraji vzniká nová výběrová komise, která rozhoduje podle vlastních kritérií.

Výběrové řízení s jasnými pravidly? Zatím jen sen

Komise by měly prý být centrální a rozhodovat by měly podle stejných pravidel. Jinak totiž nemůže vyloučit jistou pachuť, která z rozhodování současných výběrových komisí může u některých vzniknout. „Nějak se nemůžu ubránit pocitu, že opravdu byli vybráni ti nejlepší a podle kvalitních pravidel.“

Jak se dívá na elektronizaci zákonů? Jaký má pohled na úpravu předmanželských dohod? A jak komentoval irské referendum? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio