Vzpomínky. Drobné memoárové texty Josefa Čapka

2. červenec 2023

V prózách Má první vzpomínka a Náš vodník, kterými si Josefa Čapka připomínáme ve vltavské Povídce, se vrací tento mimořádný tvůrce do svého dětství plného inspirace a nezapomenutelných zážitků a připomíná zde i počátky své malířské cesty. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2017
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Na konci dubna roku 1945 se uzavřela životní pouť malíře a spisovatele Josefa Čapka. Přesné datum neznáme. Zemřel jako vězeň v koncentračním táboře Bergen-Belsen, pravděpodobně jen krátce před jeho osvobozením.

Čtěte také

Zapřisáhlého antifašistu Josefa Čapka, který svůj názor otevřeně deklaroval ve svých kresbách a karikaturách a obrazech, zatklo gestapo 1. září 1939. Koncentrační tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a nakonec Bergen-Belsen se staly posledními adresami jeho života. I zde tajně pracoval, kreslil tužkou, psal básně a překládal. V jeho mysli také jistě kroužily vzpomínky na šťastná léta, na rodinu, staršího bratra Karla, na život před válkou.

Josef Čapek byl tři roky redaktorem Národních listů a také redigoval časopis Nebojsa. Necelých dvacet let pak ale působil jako redaktor a výtvarný kritik v Lidových novinách. To mu ovšem nebránilo publikovat i jinde. A nebyly to jen články o výtvarném umění nebo spolupráce s bratrem Karlem.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.