Josef Hrdlička: Procházka v lese

22. červen 2020

Josef Hrdlička je básník, filozof a překladatel. Kromě toho ale také chodec krajinou, čtenář a literární badatel. V eseji Procházka v lese se zabývá obrazem lesa jako místa neprostupného a jeho proměnou v místo, kam chodíme pro potěšení. Z knihy Uvnitř světa básníka a literárního vědce čte Miroslav Táborský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2014

Autor učí literární komparatistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a kromě básní a esejů pro knižní vydání a časopis Souvislosti psal spolu se svými studenty pro Český rozhlas scénáře pro poetický seriál Místa a jména. V něm s básníky všech období, od nejarchaičtějších autorů prvotních eposů až po ty současné, putujeme po Zemi a zastavujeme se na místech, které mají vztah k nějakému básnickému dílu.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.