Josef Jařab: Rektorská rozpomínání

10. listopad 2019

Rektorská rozpomínání, tak nazval své vzpomínky na dobu, kdy stál v čele Univerzity Palackého, emeritní rektor Josef Jařab. Bezmála třísetstránkovou knihu vydala Univerzita Palackého a desetidílné čtení vzniklo v Audiovizuální produkci univerzity. V režii Michala Bureše účinkuje Petr Kubes.

Pozoruhodné komentáře k událostem, jež většina z nás zažila na vlastní kůži, umožňují podívat se na klíčové body české historie z několika stran. Josef Jařab předkládá ale v prvé řadě svůj osobní pohled na to, čím tehdy Univerzita Palackého žila, jak vypadala slavná akademická půda v přelomových letech, koho bylo možné potkat na chodbách či v přednáškových sálech.

„Jde o velmi subjektivní vnímání objektivních faktů a událostí v časovém rozsahu od listopadu 1989 do února 1997. Když jsem tehdy předával klíče k rektorské pracovně svému nástupci, měl jsem docela dobrý pocit, že se mnohé podařilo. Své alma mater a osudu jsem byl vděčný za příležitost být u toho, když Univerzita Palackého vstupovala do historicky třetího období své existence,“ řekl v souvislosti s uvedením své knihy profesor Josef Jařab.

Současně vás zveme na besedu s emeritním rektorem Univerzity Palackého Josefem Jařabem nad jeho knihou Rektorská rozpomínání v úterý 19. listopadu od 18 hodin ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc, Horní náměstí 21. Vstup je zdarma.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.