Josef Kajetán Tyl: Strakonický dudák. Štěpánek, Janžurová a další herecké legendy v klasické báchorce

Petr Štěpánek, Iva Janžurová, Jana Hlaváčová, Blanka Bohdanová nebo Taťjana Medvecká. Herecké legendy v Tylově klasické pohádkové komedii, která dodnes patří mezi autorova nejhranější díla českých divadelních scén. Jsou dudy zlořečeným nástrojem, nebo patří k poctivé staročeské muzice? Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vejdi na trh světa, ale nechoď bez peněz. Peníze jsou hever světa.

I za časů Švandy dudáka hýbaly světem peníze a právě pro ně se Švanda vydá do světa. Chce jimi přesvědčit Dorotčina otce, že je nejlepším ženichem. Víly Lesana a Bělana mu na přání Rosavy očarují dudy, aby libě zněly. Budou však kouzelně hrát jen tehdy, dokud je Švanda bude mít v lásce. Jestli na ně jednou zakleje, čaromoc se pryč poděje...

Osoby a obsazení: Švanda, mladý dudák (Petr Štěpánek), Dorotka Trnková (Helena Friedrichová), Pantaleon Vocilka, bývalý študent, teď na cestách (Václav Postránecký), Prokop Trnka, starý hajný (Jiří Mikota), Václav Kalafuna, venkovský muzikant (Zdeněk Řehoř), Kordula, jeho žena (Iva Janžurová), Rosava, bývalá lesní panna, teď polednice a matka Švandova (Jana Hlaváčová), Lesana, panovnice nad lesními pannami, polednicemi a divými ženami (Blanka Bohdanová), Bělena, lesní panna (Taťjana Medvecká), Divuka, divá žena (Drahomíra Fialková), Mihulice, divá žena (Marie Marešová), Šavlička, voják na dovolené (Jan Faltýnek), Tomáš, starý dudák (Martin Růžek), Koděra, rychtář ve vsi blízko Strakonic (Jiří Smutný), Zulika, smutná princezna, dcera krále Alenorose (Hana Maciuchová), Alamir, velký rek a její ženich (Miroslav Moravec), král Alenoros, panovník v dalekých končinách (Otakar Brousek st.), Mikuli, hospodský (Ladislav Kazda), Dulina, sklepník (Stanislav Bruder), Gulinari, posluhovačka (Jana Drbohlavová), Vanika, posluhovačka (Bohumila Dolejšová), dvořenín (Vladimír Čech), Kuba, venkovský chasník (Jiří Datel Novotný), Váša, venkovský chasník (Eduard Žemla), Franěk, venkovský chasník (Jan Vágner), Matěj, venkovský chasník (Miroslav Středa), Nalejváček (Pavel Spálený), hlas (Radislav Nikodém), Honzík (Petr Zdražil), Frantík (Filip Žák) a Kačenka (Dana Morávková)

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudba: Vladimír Truc
Mistr zvuku: Jitka Borkovcová
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1980.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.