Josef Mánes, Petr Brandl a nová stálá expozice Konec černobílé doby. Národní galerie odkrývá své plány

24. leden 2023

Velké výstavy dvou slavných malířů připravuje v letošním roce Národní galerie Praha. Už koncem března se ve Valdštejnské jízdárně objeví rozsáhlý výběr tvorby Josefa Mánesa, který má dokumentovat i jeho životní osudy a to, jak se dobově měnil pohled na tuto osobnost. Od října pak bude Valdštejnská jízdárna patřit velké výstavě barokního umělce Petra Brandla, na které se mají objevit známá monumentální plátna, portréty i nově objevená díla.

V avizovaných plánech Národní galerie Praze je také výstava Akvarel mezi Prahou a Vídní. Vychází ze sbírek galerie a má ukázat příklady rakouského i českého akvarelu z doby, kdy byla obě města součástí jedné monarchie.

Čtěte také

Nová stálá expozice ve Veletržním paláci s názvem 1939–2021: Konec černobílé doby od konce května představí přes 360 exponátů ze sbírek galerie a doplní tak už přístupné expozice 1918⁠–⁠1938: První republika, 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století i 1956⁠–⁠1989: Architektura všem.

S ředitelem Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Praha Michalem Novotným, s kurátorkou Markétou Dlábkovou a s kurátorem Petrem Šámalem mluví o připravovaných výstavách Josefa Mánesa a výstavě Akvarel mezi Prahou a Vídní Karel Oujezdský. Další výstavní projekty přibližují  Alena Volrábová a Helena Huber Doudová. O výstavě Petra Brandla hovoří kurátorka Andrea Steckerová.

Spustit audio

Související