Josef Musil

1. listopad 2009

Hostem Václava Žmolíka byl Josef Musil, dvojnásobný mistr světa a legenda českého volejbalu. Tento týden navíc obdržel od prezidenta Medaili Za zásluhy. "Řadím ji na jedno z nejvyšších míst," okomentoval ocenění Josef Musil. Kam si medaili vystaví prý ještě netuší. "Mám ji položenou na sekretáři, protože ji všichni známí chtějí vidět," doplnil. V pondělí 2. listopadu bude hostem sociolog a bývalý slovenský politik Fedor Gál .

Volejbal mu učaroval už v dětství. "Měl jsem štěstí, že jsem bydlel vedle hřiště, na kterém se nesměl hrát fotbal, tak jsme tam chodili hrád volejbal," seznamuje se svými volejbalovými začátky. Po přestěhování do Prahy měl hřiště také několik desítek metrů od domova.

Hrát nepřestal ani na vojně, kde dvakrát vyhrál titul mistra republiky. "Odtud jsem šel do Slávie, kde jsem hrál na pozici nahrávače," vzpomíná s tím, že si zahrál i na pozících útočníka a "obojživelníka". "Od té doby se volejbal hodně změnil," připouští.

Spolu s Václavem Žmolíkem vyjmenoval nejcenější ocenění. Vzpomněl tak na svou 16 let trvající reprezentační kariéru. "Není jednoduché rozhodnout, kdo je nejlepší," říká k mnoha oceněním, která získal. Josef Musil byl totiž vyhlášen za nejlepšího českého volejbalistu 20. století. Navíc byl uveden i do Síně slávy. "Potěšilo mě to," dodává skromně.

Josef Musil ve vysílání zmínil situaci, která panovala mezi jednotlivými národními tými. Do sportu totiž často zasahuje i politika. V 50. letech šlo o politiku Sovětského svazu. "Byli jsme rádi, když jsme nad nimi vyhráli," popisuje. Neváhal připojit popis situace, kdy se sportovci při hymně odvraceli od vlajky Sovětského svazu.

"Dřív byl volejbal populárnější," připomíná Josef Musil. Volejbalové hřiště bylo v každé chatové osadě, a tak se víc hrálo. Hřišť ubývalo v 70. a 80. letech, kdy vznikaly tenisové kurty. Mladých lidí v chatových osadách ubývá, a tak se víc hraje nohejbal nebo tenis.

Josef Musil mluvil s Václavem Žmolíkem také o medailích a oceněních, která považuje za důležitá, i o problémech současného volejbalu.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Musilem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.