Josef Štolba: Maloměstští diplomati. Povedená veselohra o politikaření

3. duben 2022

Že se jihočeské městečko připojí k železniční dráze, ještě není jisté. Ale hádka o to, kterou ulicí povede příjezd k novému nádraží, už je v plném proudu! Komedii českého dramatika o maloměstském politikaření, inspirovanou děním v Jindřichově Hradci v 80. letech 19. století, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jindřiška Dušková
Scénická hudba: Vladimír Werner
Osoby a obsazení: Horčička (Bohumil Slezáček), Mařenka (Ivana Valešová), Řepka (Rudolf Jurda), Zámečník (Dobroslav Riegl), Špirákus (Josef Karlík), Drábek (Jaroslav Kuneš), Slavík (Miloslav Kročil), Vorlíček (Maxmilián Hornyš), radní (Ivan Hojar, Jaroslav Jarský, Miroslav Knoz a další)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1974

V letech zápasu o realismus na českém divadle vystoupila do popředí generace dramatiků narozených kolem roku 1848. V krátké době se tak na jeviště dostala řada her ze soudobého českého života, vedle vesnických dramat také satirické komedie těžící z maloměstských společenských poměrů.

K nejúspěšnějším autorům veseloherního žánru patřil Josef Štolba (1846–1930). Vystudovaný právník, cestovatel, který zážitky ze zahraničních cest zachytil v mnoha barvitých fejetonech, byl celoživotním milovníkem divadla. Napsal přes dvacet komedií, které byly uvedeny nejprve v Prozatímním divadle, později se s nimi prosadil i v Národním divadle v éře ředitele F. A. Šubrta a dramaturga Ladislava Stroupežnického.

Látku k veselohře Maloměstští diplomati našel Josef Štolba na stránkách jindřichohradeckého týdeníku Ohlas od Nežárky. Dočetl se tam o bouřlivém boji obyvatel o to, kterou ulicí by měl být veden hlavní příjezd k nádraží, které v Jindřichově Hradci nestálo, protože si do města zatím nenašla cestu železniční dráha.

Jednotlivé schůze obou táborů, bezčetná jednání o předmětu tom v obecním zastupitelstvu, usnešení a revokace usnešení těch, různé protesty a zaslána honily se v něm v takovém množství a tak zajímavým a překvapujícím způsobem, že znenáhla vzniklo ve mně přesvědčení, že náhoda vnucuje mi tu takřka námět k veselohře, že nemůže býti vděčnějšího, přesvědčení, které více z mysle vypuditi jsem nemohl.
Josef Štolba: Z mých pamětí II.

Po řadě scénických a dialogických úprav měli Maloměstští diplomaté premiéru v Národním divadle 7. dubna 1888. Dočkali se příznivých ohlasů od pražského obecenstva i kritiky. Naopak v Jindřichově Hradci vzbudila premiéra pobouření, přestože Josef Štolba nikde ve hře dějiště komedie adresně neuvádí, několik vážených jindřichohradeckých občanů bylo rozhořčeno, že komedie staví jejich město i místní zastupitelstvo na pranýř veřejného posměchu.

Pro rozhlas upravila Štolbovu veselohru Jindřiška Dušková, v roce 1974 ji v brněnském studiu natočil režisér Jan Tůma v hlavních rolích s Bohumilem Slezáčkem, Rudolfem Jurdou, Josefem Karlíkem, Ivanou Valešovou nebo Jaroslavem Kunešem.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio