Joseph Conrad: Knihy

24. červenec 2020

Léto je čas pro čtenáře! Ve vltavské esejistické řadě uvádíme sérii zamyšlení nad knihou, čtením a čtenářstvím obecně i v jeho konkrétních podobách od Arthura Schopenhauera po Ursulu K. Le Guinovou. Dnes uvádíme esej anglického spisovatele polského původu Josepha Conrada. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Hromada
Připravil: Petr Turek
Překlad: Petr Onufer
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2010

Joseph Conrad (1857–1924) měl vzdělání polské a francouzské, angličtinu se naučil až v jedenadvaceti letech. Dnes je považován za jednoho z největších anglických romanopisců a stylistů přelomu 19. a 20. století. Do světové literatury se zapsaly jeho romány jako Srdce temnoty, Lord Jim, Hranice stínu či Nostromo. K méně známým Conradovým dílům patří jeho eseje. Tyto neokázalé texty jsou neobyčejně intenzivní a hluboké.

Úvaha s názvem Knihy je z roku 1905 a dnes ji přinášíme v moderním překladu Petra Onufera (starý překlad z pera Timothea Vodičky byl z roku 1933). Otázky, nad nimiž se Joseph Conrad zamýšlel, mohou i dnes zajímat mnohé z nás. I nás totiž zarazí výrok jakéhosi úředníka citovaný v úvodu eseje: „Knihy tohoto spisovatele jsem nečetl, a pokud ano, zapomněl jsem, o čem jsou.“

autor: tur
Spustit audio