Jostein Gaarder: Záludný kašel

31. prosinec 2020

Dana Syslová jako bigotní stará panna v humorné povídce norského spisovatele. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Dana Syslová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Ivana Zahradníčková
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2012

Svérázný učitel filozofie Jostein Gaarder vyrostl v Oslu v intelektuální rodině, jeho otec byl ředitelem gymnázia, matka spisovatelka – a syn měl v úmyslu psát odjakživa. Zkusil vydat dvě knihy, a když měly uspokojivý ohlas, rozhodl se, že učitelství pověsí na hřebík a stane se spisovatelem. Uložil si však, že pedagogickou dráhu uzavře zábavnou učebnicí, v níž by zachytil nejen vlastní znalosti a názory, ale i otázky studentů, které mu při vyučování kladli.

Výsledkem byl román o dějinách filosofie. Sofiin svět se stal bestsellerem a otevřel autorovi cestu do světa. Od jeho vydání v roce 1995 ovšem napsal Gaarder řadu dalších knih, mnohé byly přeloženy do češtiny (překladatelkou Jarkou Vrbovou).

Autor se kromě jiného angažuje v politickém životě i ekologickém hnutí. Jeho povídka Záludný kašel pochází ze sbírky Diagnóza a autor v ní rozhodně nezapře svůj vytříbený smysl pro humor.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio