Jsem rodič, ale cool

14. duben 2013

Myslíte si, že máma a táta nemůžou být zároveň cool lidmi? Hosté nedělní Čajovny si to nemyslí a je jisté, že ve vysílání nebudou odrazovat mladé lidi od rodičovství. Ani jako máma a táta totiž nemusíte rezignovat na své sny a cíle, nemusíte vyměnit debaty s přáteli o revoluci světa za téma „které plenky nepropouštějí“ a role rodičů dokonce můžete dobře využít i v pracovní sféře.

O tom, jak skloubit rodinné, pracovní i osobní zájmy, jaké možnosti v této oblasti máme v Česku, jak dokázat, že být rodič není v práci na překážku a že prací nemusíme šidit rodinu, a jak nepodlehnout předsudkům a společenským tlakům na správné plnění našich životních rolí? O tom budou v nedělní Čajovně debatovat hosté, kteří svou osobní zkušeností a přístupem k práci, rodině i životu mohou být pozitivním nakopnutím pro všechny (nejen cool) rodiče.

Hosté Ivy Jonášové představí rovněž několik projektů, v nichž lze hledat inspiraci pro sladění pracovního, rodinného i osobního života.

Z webu nakladatelství Patagonie, jehož spolumajitelkou je Kateřina Jonášová:

Naše Patagonie je firmou matek a dětí, považujeme za úspěch, že to všichni kolem respektují a dokonce nám v tomto netradičním způsobu podnikání fandí. Podporujeme rodiče a "maminkatelky" - protože si myslíme, že maminky jsou jedněmi z nejlepších, nejvýkonnějších a nejkreativnějších pracantek, jsme úzce propojeny s projektem Moudré podnikání žen.

Kateřina Jonášová je bývalá cybergirl, básnířka jedné sbírky, příležitostná moderátorka, vášnivá spolupracovnice ženských projektů, milovnice Berlína, cvičitelka jógy, zastupitelka, matka Apolenky a Honzíka a neúnavná vršitelka rozečtených knih. Vystudovaná novinářka, komentátorka, glosátorka (Reflex, Lidové noviny, Mf Dnes), spolumajitelka vydavatelství Patagonie, spolupracovnice Přítomnosti, autorka divadelních a rozhlasových her, lektorka mediálních tréninků pro političky, moderátorka scénických čtení a rovnopříležitostních konferencí, spolupracovnice řady neziskových organizací.

Z webu Ligy otevřených mužů, jejíž spolupracovnicí je Bedřiška Kotmelová:

02865541.jpeg

Tím, že tátové budou rádi a více sdílet péči o děti, pomůžeme i mámám realizovat se na trhu práce a pomoci tak slaďovat pracovní i rodinné prostředí. Zaměstnavatelům pomůžeme udržet dobré táty a i zodpovědné zaměstnance, protože táta, ten nejen nosí…Cílíme na potencionální/budoucí rodiče a rodiče s dětmi, aby věděli, zaměstnavatele, aby uměli, a nestátní neziskové organizace, protože umí.

Bedřiška Kotmelová se těší, až nejmladší potomek z devíti dětí, které vlastnotělně odnosila a porodila, doroste a bude zcela samostatný. Po předlouhé mateřské neodpočinkové dovolené pracovala v neziskovém sektoru např. jako fundraiser nebo vedoucí knihovny. Nyní má malý krámek s vínem, kořením a rýží. Píše projekty pro Ligu otevřených mužů (LOM). Miluje vaření, červenou knihovnu, dobrou fantasy literaturu, malé kapesní nožíky, excelové tabulky s rozpočty, studium teologie a pochopitelně svoje děti.

O projektu Be Yours, jehož zakladatelkou je Gábina Puflerová:

02872818.jpeg

Nápad vytvořit Be Yours vznikl během mé mateřské, zpočátku šlo spíše o koníček, dneska je už slušně rozjetý a spolupracují se mnou dvě kolegyně. Chtěla jsem tak inspirovat i ostatní maminky, aby si šly za svými sny a nápady, a ukázala jim, že je to možné.

Gábina Puflerová se téměř deset let živí personalistikou. Založila projekt originální, barevné a veselé módy (včetně práce s recyklovaným materiálem) Be Yours, jenž má nabídnout zajímavé kousky pro ženy různých věkových kategorií za dostupné ceny.

O knize Peníze, nebo život, jejímž autorem je Tomáš Hajzler:

02864818.jpeg

Kniha nabízí, kromě nutných souvislostí, především metodiku pomocí, díky které je možné si vytvořit práci podle vlastních představ. Jeden ze sedmi základních principů, který se týká rodiny a přátel, definuje Tomáš Hajzler takto: „Práce nemůže dlouhodobě fungovat, když se nemáme možnost opřít o své nejbližší. Proto je třeba na prvním místě pečovat o své nejbližší vztahy.“

Tomáš Hajzler prožil většinu života v diktatuře. Kromě té československé si do sytosti užil třeba i ruskou či západoafrickou. Život korporátní autokracie opustil se syndromem vyhoření. Později založil PeopleComm, kde se věnuje tématu svobody v práci jako filozofii organizace a řízení firem. Vede semináře, učí na vysoké škole a také s chutí píše např. na Svoboda v práci, Freedom@work nebo Freelance. S manželkou Petrou a dcerami Valérií a Valentýnou žije kousek od Prahy. V roce 2013 mu vyšla kniha Peníze, nebo život, která je výsledkem zkoumání světa práce, jemuž se autor věnuje aktivně od roku 2001.

ČRO Vltava, 14. dubna od 19 hodin

Spustit audio