Jsem rozumná a smrti se nebojím, svěřila se Hana Hegerová před lety na Radiožurnálu. Poslechněte si její poslední rozhovor s Lucií Výbornou

24. březen 2021

Přestože patřila k nejlepším českým zpěvačkám a její poslední album Mlýnské kolo v srdci mém se dočkalo až nebývalého úspěchu, Hana Hegerová skromně tvrdila, že své studiové nahrávky nikdy neposlouchá. Důvod? Na svém hlasu sebekriticky vnímala hlavně chyby. Úspěch alba ji však těšil. „Jsem ráda, že se za něj nemusím stydět,“ svěřila se Lucii Výborné přesně před deseti lety.

Když se poslední album Hany Hegerové, nesoucí název Mlýnské kolo v srdci mém, na podzim 2010 objevilo na pultech hudebních obchodů, vzbudilo všeobecný ohlas.

Čtěte také

Recenze se shodovaly na tom, že nejen Hana Hegerová, ale i její písně dozrály – a že se nejen na šansoniérčině hlasu, ale i na textech jejích písní v dobrém slova smyslu projevuje čas. A v tom druhém případě místy i černý humor.

Temné album plné radosti

Jak vlastně dokáže Hana Hegerová zpívat o smrti s takovým nadhledem a výsměchem? „Na smrt samozřejmě myslím,“ připouští zpěvačka. „Jsem zralá osmdesátiletá paní. Mám však to štěstí, že jsem rozumná a že se smrti nebojím.“

Přestože mnohé z nich se zabývají právě umíráním a smrtí, všechny písně, které se na albu objevily, si Hana Hegerová podle svých slov zazpívala s velkou radostí. „Jinak by na albu nebyly,“ reagovala v rozhovoru na otázku, jak důležité pro ni jako pro zpěvačku je, aby ji její písně těšily.

Písně z šuplíku

Výslednému dojmu z alba napomáhá zřejmě i to, do jaké míry texty skladeb, které se na něm objevují, prověřil čas. Mnohé z děl autorů, jako jsou Jiřina Fikejzová, Eva Janovcová, Xenie Šotolová, Pavel Cmíral, Jiří Dědeček, Lubomír Feldek, Jan Jiráň, Pavel Kopta, Jaromír Nohavica a Pavel Vrba, čekaly na to, až jim hlas Hany Hegerové vdechne život, více než 20 let.

„Například text ke Zloději času ležel u mě v šuplíku opravdu dlouho – jelikož jsem na něj dříve neměla, přestože je fantastický,“ přiznala šansoniérka.

Jak člověk vlastně pozná, že už k textu nebo k písni obecně dozrál? A co bylo pro Hanu Hegerovou důležité, když se rozhodovala, kterou píseň dokáže zazpívat, a kterou ne? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio