Jsme duchovní šašci internetu, přesto vzbuzujeme důvěru. Lidi nám svěřují osobní věci i na ulici, říkají Pastoral Brothers

24. prosinec 2022

Z vánočních oslav se někdy vytrácí křesťanské poselství o narození Ježíše Krista. Proč nad tím neskuhrat a naopak vyrazit za hranice kostela? Na to se ptala redaktorka Eva Svobodová evangelických farářů a křesťanských influencerů Jakuba Malého a Karla Müllera, kteří působí v rámci dua Pastoral Brothers. Vznikl rozhovor o Kristu, o milosrdenství křesťanství, přejídání, dárcích a konzumu.

Duo Pastoral Brothers je spojené s humorem i s překračováním hranic Českobratrské církve evangelické, kde Jakub a Karel působí. Mají vlastní youtubový kanál, podcast, často vystupují v médiích. Jaké jsou pro ně největší pastorační výzvy během svátků?

„Kolem Vánoc je spousta bilančních sebevražd. Do lidí je pumpováno, že mají být stále radostní a veselí, že jsou to rodinné svátky. A teď lidé třeba mají problém platit energie, rozvádí se, mají doma problémy,“ říkají a upozorňují na to, že o to intenzivněji je potřeba vnášet do vánočního období naději a smíření.

Čtěte také

To se oba snaží nejen v rámci svých profesí – Jakub ve svém sboru a Karel jako školní kaplan, i mimo církevní kruhy. „Jak to tak prožívám na školách, tak to v té společnosti chybí. Nikde jinde než v církvi se o milosrdenství moc nemluví. Snažím se dětem, studentům, učitelům a ostatním pracovníkům nabízet, aby to se mnou nějak zažili,“ popisuje svou práci Karel.

„Mě zase překvapilo, že vůbec vnikla potřeba rozhovoru s farářem mimo církev. Když jsme začali se sociálními sítěmi, nenapadlo nás, že nám bude někdo psát kvůli osobním problémům. Museli jsme se učit za pochodu dělat pastoraci touhle formou. My jsme duchovní šašci internetu, jsme ironičtí a sarkastičtí, a přesto v některých lidech budíme důvěru, že jsou schopni nám i na ulici říct naprosto osobní věc,“ popisuje Jakub.

Pusťte si rozhovor a zjistíte, kdy mají Pastoral Brothers pocit, že jejich práce má smysl, jaká je jejích youtuberská budoucnost, jestli se přes Vánoce přejídají, zda se snaží bránit konzumním Vánocům a kolik lidí už inspirovali ke studiu teologie.

Spustit audio

Související