Jsme mostem mezi úředníky a uprchlíky, říká tlumočnice z asistenčního centra

21. březen 2022

Už při výstupu z metra Vyšehrad člověk zaslechne ukrajinštinu. Nedaleko stojící Kongresové centrum teď slouží jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Uvnitř už mě čeká Roksolana žijící v Praze 13 let. Putinova invaze z ní udělala ze dne na den tlumočnici.

„Nejdřív jsem začala volat svým nejbližším, protože moji rodiče jsou stále na Ukrajině. Měla jsem strach, cítila jsem smutek a strašně to začalo bolet,“ popisuje své první pocity po vypuknutí války Roksolana. Krátce nato se rozhodla zapojit jako dobrovolnice nejprve v Městské knihovně v Praze, poté v Kongresovém centru. Po týdnu začala pracovat jako koordinátorka všech tlumočníků. „Naším cílem je být mostem mezi úředníky a uprchlíky.“

Čtěte také

„My tady tomu velkému sálu říkáme auditorium,“ popisuje sál v Kongresovém centru, v němž jsem byla naposledy na projekci filmu. Teď uvnitř čekají uprchlíci, než se dostanou do fronty na vyřízení. „Můžou se tu občerstvit. Maminky s dětmi mohou odejít do dětského koutku.“ A jaké jsou nejčastější reakce samotných uprchlíků? „Většina z nich jsou strašně vděční za to, že je jim v této situaci poskytováno tolik potřebné pomoci,“ dodává Roksolana.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině Magistrát hlavního města Prahy zřídil v Kongresovém centru 4. března. Je otevřené 24 hodin denně. Uprchlíci si pod jednou střechou mohou zařídit pobytové vízum, sjednat pojištění anebo vyřídit dávky v hmotné nouzi.

Pusťte si reportážní rozhovor a nechte se Roksolanou provést po Kongresovém centru. Dozvíte se nejen, jak pomoc uvnitř vypadá, ale také příběh samotné tlumočnice.

Spustit audio

Související