Jsou černé desky stále sexy?

14. září 2012

Baví ještě dýdžeje tahat desky do klubů a zadělávat si na skoliózu? Proč mají někteří z nich pořád dost dobrých důvodů k hraní z vinylů a nenosí s sebou jen krabičku? Jak vidí současní čeští dýdžejové minulost, současnost a budoucnost vinylů?

O tom bude páteční Čajovna, ve které se dostaneme i k otázkám, jak je dneska dýdžejské hraní nákladné, jak se desky sháněly a shánějí, jak se prodávají a jak je sběratelé skladují. Budeme mluvit ale i tom, jak dlouho vydrží vinyly dýdžejské hraní a kolik jich už odvařili naši hosté. Do páteční Čajovny dorazí DJs, kteří hráli a ve většině případů stále hrají z vinylů a s sebou přinesou ten nejoblíbenější.

DJ MARTIN MIKULÁŠ - spolumajitel record shopu Phono.cz zaměřeného na vinylovou kulturu, kde se dají koupit přenosky, gramofony, různé doplňky a hlavně stovky desek různých žánrů. Především funk, soul, latino, samba, jazz, breaks.

DJ ULTRAFINO - striktně vinylový hráč, spolutvůrce pražské funkové DJ scény, který za gramofony zúročuje své dlouholeté muzikantské zkušenosti. Ve svých setech kombinuje hlavně funk, soul a jazz ze 60. a 70. let, ale stejně tak v nich uslyšíte disco, hip hop, latino, reggae a neočekávané raritní kousky z celého světa. Ultrafino se věnuje taky vlastní hudební produkci, vystupuje pravidelně s živými nástroji a zpěváky a za gramofony se střídá s DJi a producenty, jakými jsou Lack of Afro, Nik "Mukatsuku" Weston a Valique.

02734626.jpeg

DJ AHZ - redaktor a promotér, který s hraním začal roku 2005 v olomouckém Metru a brzy si díky svým skillz a kvalitní deep selekci (Sabre, Future Engineers nebo také High Contrast) zahrál na významnějších parties v kraji vedle jmen jako D. Kay, Crossfire nebo BanBan. Spolu s DJem Gotiou a MC Toshim drží rezidenturu na olomoucké klubovce Bubbles.

02719468.jpeg

DJ GOLDSTAR - k elektronické muzice přičichl ještě na základní škole (1991), kdy na pionýrském táboře sjížděl německé techno kompilace, a později, když ve svých 15ti letech navštívil "house party" v KD LÁDVÍ, a ještě později, když navštívil poprvé RADOST FX a propadl definitivně kouzlu techna, acidu a hardtrance. Přibližně v roce 1994 objevil vinyl shop Disko duck a chodil si tam poslouchat vinyly od Acid Orange,Tresoru atd. Své první desky koupil u Loutky ve "Školské" a v Disko ducku na Zámeckých schodech. Zpočátku inklinoval k holandskému soundu, detroit technu, acidu a německému hardtrancu. Založil svůj projekt etadjs a poté, co propadl kouzlu funkové muziky, začal pořádat akce Mash Up Funk. V roce 2011 pořádá Funk Masters party a zakládá spolek dýdžejů a producentů z českého funkového prostředí Czechfunk.

02719469.png

DJ PUFAZ - vášnivý sběratel vinylů a zakladatel projektu Kupujoriginal.cz, který reaguje na dnešní trend u mladých lidí nekupovat originální hudební nosiče a v masovém měřítku stahovat legálně i nelegálně hudbu z internetu. Založil taky hudební portál www.cream.cz, kde je nabízena kvalitní selekce hiphopu (dle vlastního vkusu), slušná porce rozhovorů se zahraničními hiphopovými projekty, recenze, profily atd.

02719470.jpeg

Vinylovou Čajovnu připravila a uvádí Ajva. Výjimečně v pátek, poslouchejte 14. 9. 2012 od 19 hodin!

Spustit audio