Jsou z Turecka, Belgie, Itálie, Skotska, Francie nebo Irska a právě pomáhají s obnovou fary v Semněvicích

30. červenec 2022 06:13, aktualizováno

S opravou barokní fary v Semněvicích na Domažlicku pomáhají dobrovolníci z mezinárodního workkempu. Kromě samotné práce poznávají mladí lidé z celého světa i historii a zajímavosti památek v okolí, navzájem si představují tradice zemí, ze kterých pocházejí.

Odklízení leta zaschlého hnoje ze stáje, vybírání cihel z hromady hlíny nebo úpravu sadu. To jsou práce, které nyní vykonávají dobrovolníci z mezinárodního workkempu, jež v Semněvicích poprvé pořádá sdružení Fara Semněvice ve spolupráci s organizací INEX-SDA.

Jedenáct dobrovolníků ze zemí jako je Turecko, Belgie, Itálie, Skotsko, Francie nebo Irsko nyní pracuje na faře v Semněvicích. „Snaha je využít veškerý materiál, který je tu k dispozici. To znamená, aby ty staré původní kameny, které jsou tu už řadu století, byly znovu využity,“ vysvětlil vedoucí mezinárodního workkempu Michal Veselský.

Pro dobrovolníky je kemp novou zkušeností

Dobrovolníci prozatím stihli vyklidit zahradu, postarat se o ovocné stromy a vyčistit stáje. Mladí lidé na tomto kempu získávají skvělé zkušenosti. Je to výstup z komfortní zóny, kdy používají jen suchý záchod a žádnou tekoucí vodu. Zároveň mohou vidět kulturně odlišnou zemi.

Na faře by se mohly v budoucnu obnovit svatojiřské poutě. „Chtěli bychom, aby z fary bylo otevřené komunitní nebo kulturní centrum. Myslím si, že tradice vzájemného setkávání se zde bude rozvíjet,“ uzavřel majitel fary Antonín Kolář.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio