Jste hrdinové, prožít s dětmi v pořádku den za dnem úplně stačí, radí mámy z izolace

22. duben 2020

V dalším díle magazínu Houpačky si Martina povídá s mámami o tom, co s jejich životy a rodinami udělal měsíc v izolaci. Co je nucená izolace spojená s bezpečnostními opatřeními na snížení rozšíření viru COVID-19 naučila nového? V čem se změnily a co z toho jsou věci, které si s sebou rády ponesou, až se situace vrátí do stavu bližšího normalitě?

Jana se s roční dcerou rozhodla opustit město a odloučení tráví na chatě u Dobříše mimo vesnici, zato Míša tráví každý den v bytě v pražském Karlíně s dvěma malými syny. Marie s ročním synem odjela k rodičům do Opavy a Tereza je s dcerou v mezigeneračním domě v pražské Hostivaři. 

Všechny se shodují, že se ukázalo, že žít v uzavřeném prostoru s blízkými nakonec není takový problém. Horší je pocit, že se jim nedaří realizovat činnosti, které jim pomáhaly relaxovat a dobíjet baterky na soustavnou péči věnovanou dětem. „Současná situace mě naučila, že až budu zase mít možnost někam jít s přáteli a možná se mi moc nebude chtít, překonám to a určitě půjdu. Protože mě kontakt s lidmi nabíjí a čerpám z něj sílu na péči o dceru,“ říká jako jedno ze zjištění Tereza.

v přírodě - rodina - rodiče a děti

Míša nebo Marie zase zmiňují jako nové zjištění, že mají vlastně daleko intenzivnější kontakt se svými rodiči než před zavedením nouzového stavu. Ať už jsou to každodenní videotelefonáty přes digitální platformy, nebo izolace v rodinném domě v Opavě, která přivedla do omezeného prostoru příbuzné, kteří spolu předtím stěží zvládli strávit bez konfliktu tři dny. „Určitě k tomu přispívá Eda, je to takový náš malý katalyzátor pro naše traumata a vztahy,“ vypráví svou zkušenost Marie. „Mám špatný pocity z toho, co nám tato krize přinese negativního, ale tyhle malé rodinné radosti mi to docela vyrovnávají,“ pokračuje Marie, a protože jako učitelka nemůže pracovat, dostala se konečně k tomu, aby po dvou letech od těhotenství začala pořádně cvičit.

Čtěte také

„Mně se potvrdilo, že příroda a les jsou daleko lepším prostředím pro výchovu dítěte než město,“ vysvětluje Jana, proč je v izolaci mimo civilizaci spokojená a jaké vidí pokroky, které její dcera dělá. Procházky lesem jsou pro děti Míši i Martiny znovu objeveným zábavním lunaparkem, který jejich dětem přináší prostor, kde mohou být samy sebou, hrát si, běhat, uvolnit nahromaděnou energii, a na rozdíl od organizovaných atrakcí pro děti je zadarmo.

V magazínu Houpačky uslyšíme, co udělal měsíc izolace s naší stálou skupinou matek. Jana, Marie, Terka a Míša nás vezmou do svých šatníků, kuchyní, na chaty a do lesa a povědí nám, co je nucená izolace naučila o sobě a o výchově jejich dětí, co je současná situace donutila přehodnotit a udělat jinak a co z toho jsou změny, které si s sebou rády ponesou, až se situace začne vracet do normálu.

  

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.