Jubilující Jana Kratochvílová má unikátní hlas, zajímavou kariéru a zálibu ve výstřednostech

14. leden 2023

Dosavadní kariéra jistě výrazné zpěvačky Jany Kratochvílové, která slaví sedmdesátiny, v sobě zahrnuje oddělené příběhy a je dost obtížné najít spojnici mezi písničkami, které mají posluchači v paměti, pop-hity Copánky, Dlouhá bílá žhnoucí kometa, V stínu kapradiny nebo Publikum tvé jsem já, a tím, co natáčela v devadesátých letech jako Heretyka nebo Zuru.

Tím vlastně jediným, ale samozřejmě zásadním svorníkem je unikátní hlas Jany Kratochvílové. Tato rodačka z někdejšího Gottwaldova, dnes Zlína, prošla v sedmdesátých a raných osmdesátých letech tak rozdílnými kapelami jako Jezinky nebo Jazz Q Martina Kratochvíla. Zpívala s kapelou Františka Janečka i Petra Hanniga a také měla vlastní rockovou kapelu Motor.

Ale důležitá byla pro tuto excentrickou zpěvačku zejména spolupráce s Pavlem Trnavským, s jehož kapelou natočila řadu svých známých písniček. A ta pokračovala po emigraci v osmdesátých letech i v Anglii, kde Janu Kratochvílovou doprovázel také její partner, další známý bubeník Jiří Hrubeš.

V Londýně se její hlas neztratil a povedlo se jí natočit album Bohemian, na jehož vzniku se podílel baskytarista Mark King z tehdy populární kapely Level 42. S příchodem nového tisíciletí se Jana stále více vracela zpátky do vlasti.

K této zpěvačce i autorce léta nepochybně patří neobyčejná extravagance s nejroztodivnějšími zálibami a převleky. Před několika roky se v rozhovoru pro Český rozhlas svěřila: „Já si někdy připadám, že jsme doslova cestovatelé v čase a prostoru. Protože se nám dějou podivný věci. Mám pocit, že funguje ta kvantová fyzika. Že někdy můžeme vlítnout do toho paralelního vesmíru.“

Z pozemského světa přejme paní Janě Uriel Kratochvílové mnoho dobrého a k tomu připojíme jí zpívanou písničku autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka s orchestrem Československé televize s dirigentem Václavem Zahradníkem z roku 1979 Vlaková holka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související