Jubilující Magdalena Kožená vešla s pomocí Melody Makers Ondřeje Havelky také v hájemství starého swingu

26. květen 2023

Právě 26. května oslavuje velká česká operní pěvkyně Magdalena Kožená kulaté padesáté narozeniny. Před šesti roky nečekaně vstoupila do hájemství swingu spoluprací s Melody Makers Ondřeje Havelky, která byla vyjádřena albem nazvaným jednoduše Cole Porter k poctě velkému autorovi, ale také nedlouhým společným turné s titulem jedné z Porterových písniček Pojďme si zařádit.

K tomu Ondřej Havelka poznamenal: „To byl projekt Magdaleny, která chtěla podniknout výlet do oblasti dobové populární hudby a zvolila si Colea Portera. Obrátila se na mě, zda bych jí s tím pomohl, a já jsem s radostí souhlasil. Magdalena Kožená předtím swing nikdy nezpívala, ale tuto hudbu má ráda a často ji poslouchá.“

V náladě swingu, potažmo jazzu můžete ocenit, jak se tato věhlasná pěvkyně vyrovnala s Porterovými standardy jako Begin the Beguine, My Heart Belongs to Daddy nebo I´ve Got You Under My Skin, samozřejmě za pomoci Melody Makers, jejichž kapelník, virtuosní trumpetista Juraj Bartoš téměř všechny skladby na desce Magdaleny Kožené aranžoval a v pořadu také o zajímavé spolupráci, která dále pokračuje, mluví.

Peter Lipa oslaví 80

V předposlední květnový bude osmdesát Peteru Lipovi. Za svou produktivní kariéru toho má na uměleckém kontě opravdu hodně. Vynikající vokalista, autor, aranžér, moderátor, po delší čas též hudební redaktor bratislavského rozhlasového studia, organizátor jazzového života a původně vystudovaný stavební inženýr má v jazzu a blues dlouhodobě vyhrazeno prominentní místo.  

Autorovi pořadu zvukově na dálku Peter Lipa odpověděl na otázku, co si přeje k osmdesátinám – od života, ale také od jazzu. K tomu přidáme Lipovu novinku Neviem čo vravieť. Hudbu složil na starší text Vlada Krausze současný baskytarista kapely Chinaski Tomi Okres.

Jubileum Brooklynského mostu

Ještě větší jubileum, 140 let od slavnostního otevření přesně 24. května, má za sebou slavný Brooklynský most, který spojuje přes řeku East River dvě části New Yorku – Brooklyn a Manhattan. 

Zřejmě nejpopulárnější písničkou, která opěvuje tento velikánský visutý most, je The Brooklyn Bridge autorů Sammyho Cahna a Julea Styna, která v podání Franka Sinatry zazněla ve filmu z roku 1947 Stalo se to v Brooklynu. A místo bude mít i v rozhlasové swingové, potažmo jazzové půlhodinové náladě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související