Judita Matyášová popisuje osudy dětí, které utekly v roce 1939 do Dánska. Rozhodování rodičů, to musela být Sophiina volba, tvrdí

7. květen 2016

Novinářka Judita Matyášová pátrala a pátrá po osudech židovských dětí, které v roce 1939 utekly z nacisty okupovaného Československa do Dánska. Původní plán byl však jiný a děti se připravovaly na život v Palestině.

„S postupující situací si organizátoři uvědomili, že cesta do Palestiny nebude možná,“ popisuje Judita Matyášová. A tak hledali jinou zemi, kde by se židovských dětí ujali. „Naštěstí v Dánsku působily aktivní ženy, jejichž charitativní spolek zabojoval a vymohl si, že děti dostane do bezpečí,“ shrnuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Během pátrání po dětech, které se dostaly do Dánska, docházelo k vypjatým chvílím. „Byla jsem v kontaktu s jednou pamětnicí, tehdy uběhl měsíc od smrti manžela, s nímž žila 60 let,“ vybavuje si Judita Matyášová. Tato žena věděla, že její rodiče zemřeli po deportaci z Terezína.

Čtěte také


Výsledkem pátrání Judity Matyášové je mimo jiné kniha Přátelství navzdory Hitlerovi, podle níž byl natočen film Na Sever.

„Poprosila mě, abych o nich něco vypátrala. Věděla jsem, že o téhle skupině existuje film i kniha. V knize je přitom velmi exaktně popsáno, jak se museli všichni svléknout do naha a vykopat si vlastní hrob,“ přibližuje. Judita Matyášová se tak dostala do složité situace. „Člověk nechce cenzurovat, ale přemýšlí, jestli on sám by chtěl něco podobného vidět,“ nastiňuje své dilema.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.