Julie mezi slovy. Nahlédněte do života spisovatelky Petry Dvořákové, jak se odehrává v jejích knihách i v každodennosti

2. duben 2020

Zažila toho hodně, co by mnohé jiné složilo. Její příběh by vydal na bestseller: Jak se venkovská zdravotní sestra stala úspěšnou spisovatelkou. I takto banálně by to asi šlo pojmout, kdyby se člověk hodně snažil.

Její příběh by mohl začít před lety poměrně spokojeným a poměrně jednoduchým rodinným životem na malé vesnici na Vysočině. Dokud její mladší syn Vítek jako maličký neonemocněl leukémií. Její dosavadní zkušenost a zkušenost jejího okolí, včetně manžela, se stále více oddalovala realitě, kterou nově zažívala.


Nechal se vést zákrutami jejího skutečného příběhu. A mám pocit nedostatečnosti. Dobré je začíst se do jejích knih. Že je Petřino vyprávění subjektivní, jednostranné? No ano, jistě. Život prostě je subjektivní. Jan Hanák, autor dokumentu

Vypsat se z toho

Rozhodla se z této své narůstající osamělosti vypsat příběhy jiných podobně osamocených. Shromáždila desítky rozhovorů, její cesta se protla s Martinem Stöhrem z nakladatelství Host a vznikla kniha Proměněné sny (Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra).

Pro mnohé kontroverzní kniha získala Magnesii literu za publicistiku. Ovšem cenou za to byla její vesnice, farnost, manžel. Rozvod. Běsy z dětství. Mentální anorexie. A další kniha Já jsem hlad (Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši). Zklidnění. Vztah s Lukášem, který měl v péči dvě dcerky z rozpadlého manželství, Julii a Sabinu, ona dva syny, Vítka a Dominika.

Další rána, další kniha

Pak ale Lukáš za podivných okolností zemřel. Petra se stěhuje do Znojma. Stala se kmenovou autorkou Hostu a představila svou další knihu Julie mezi slovy. První pro děti. Stále ještě celkem autobiografickou knihu.

Je to poetické vyprávění malé Julie žijící s tátou, tetou, sestrou a dvěma skorobratry, která pluje mezi mnoha slovy, kterým nerozumějí nejen děti, ale mnohdy ani dospělí: rozvod, psychiatrická diagnóza mámy, teta, kreditky, dluhy, obálky s modrým pruhem. Kniha končí šťastně. I když se štěstím je to složitější.


Autor dokumentu: Jan Hanák
Účinkují: Petra Dvořáková, Lukáš Rob, Martin Stöhr, Igor Dostálek, Kamila Valůšková a Jiří Valůšek
Dramaturgie: Lenka Svobodová

autor: Jan Hanák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.