Julio Iglesias: Bamboleo

12. září 2022

Julio Iglesias je slavný španělský zpěvák středního proudu populární hudby. Narodil se v Madridu a původně plánoval fotbalovou kariéru - chytal v klubu Real Madrid. Jenže osud měl pro něj připraveno něco úplně jiného. 

To je kombinace: vystudovaný právník a fotbalový brankář v jedné osobě se po autonehodě ocitne na dlouhé měsíce v nemocnici. Aby si ukrátil čas, začne si při kytaře zpívat. A objeví v sobě schopnost psát písně. Když se uzdraví, přihlásí se do písňové soutěže a vyhraje – je nejlepším zpěvákem a má nejlepší píseň. Ne, to není scénář k filmu. To je skutečný příběh Španěla, který se jmenuje Julio Iglesias.

Je zřejmě jediným světovým zpěvákem, který vystudoval univerzitu v Cambridge. Svou dráhu zpěváka nastoupil koncem 60. let. Okamžitě se jeho způsob vystupování na pódiu ujal - Julio se obrací především k ženské části, kterou uchvacuje i svým zjevem. V renomovaném hudebním časopisu Record World byl označen jako objev roku 1971, o tři roky později o něm napsal německý tisk „Nový idol je nalezen“. Zůstal jím dodnes. Jeden z nejprodávanějších zpěváků všech dob, držitel ceny Grammy, Julio Iglesias, vydal 77 alb a celosvětově jich prodal téměř 300 miliónů, zpíval 14 jazyky, díky čemuž měl úspěchy téměř všude.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio