K minisérii Pozadí událostí, otvíráku podzimní televizní sezóny, psal scénář Olomoučan Michal Sýkora

Druhým scénáristou byl Petr Jarchovský, se kterým se při práci už potkali. „Na spoustu věcí máme stejný názor, ale lišíme se jako tvůrčí typy. Já jsem prozaik, on umí výborně ten dramatický tvar, takže se doplňujeme,“ říká Michal Sýkora.

Jeho záměrem bylo vytvořit dobrý, atraktivní, zajímavý příběh bez ohledu na to, kolik lidí bude zapsáno v rubrice autor. „Nepotřebuju pohladit své ego v tom smyslu, že to bude jenom moje. Od toho mám romány,“ vysvětluje autor úspěšných knih Případ pro exorcistu, Pět mrtvých psů, Modré stíny nebo Ještě není konec.

„Nepotřebuju pohladit své ego v tom smyslu, že to bude jenom moje. Od toho mám romány.“
Spisovatel Michal Sýkora

Pozadí událostí je o vztazích, o svobodě a také o předsudcích. V minisérii vystupuje zhruba čtrnáct hlavních postav. „Jsou vždy v nějakém páru, ale nemusí jít pokaždé o partnerský vztah, což umožňuje, aby si každý z nich nesl svou soukromou linii - osobní i pracovní,“ vysvětluje Michal Sýkora.

Děj se z velké části odehrává na akademické půdě. Nejde o klasickou detektivku, ale spíše psychologický příběh. Režíroval Jan Hřebejk, který do hlavních rolí obsadil Jiřího Havelku, Petru Hřebíčkovou, Katarziu, Jitku Čvančarovou nebo Marthu Issovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související