K tradičním thajským oslavám Songkran patří vodní živel. Škoda, že neléčí covid, který oslavy zbrzdil

Thajsko tento týden oficiálně přivítalo nový rok – má pořadové číslo 2564 a je to doba, která uplynula od smrti Buddhy. Jindy jedna velká, nezřízená párty v ulicích měst má ale už druhý rok po sobě daleko skromnější a smutnější podobu. Nebyli by to ale Thajci, aby i k zákazu svého nejoblíbenějšího svátku nepřistoupili s optimismem.

Tenhle svátek je pro Thajce tak důležitý, že má svou hymnu, logo a hlavně živel. A tím je voda. Voda dešťová, voda mořská – prostě každá, která odplaví to, co se nepovedlo a připraví místo novému, co přijde po ní. Rok co rok se proto ulice celého království mění v bojiště, kde několik dnů vládnou vodní pistole, stříkačky a kádě s vodou.

Vydržet bez oslav, ale přece se smočit

Co bylo, bylo. Loni i letos úřady veškeré oslavy zakázaly. Z vodních pistolí je neprodejné zboží, nezpívá se, netančí, bary zavřely a turisté nepřijeli. Škoda, že na covid-19 nezabírá voda, Thajci by byli jeho hlavním vymítačem.

Prosíme Vás – vydržte letos bez oslav. Riziko přenosu nemoci je příliš veliké. Proto vláda rozhodla, že všechny oslavy nového roku se letos ruší,“ vzkázal národu thajský ministr zdravotnictví.

Voda na polití buddhistických soch obsahuje často květy, někdy i vonné esence

V úmorné vedru, které každoročně Songkran doprovází, ale nelze zůstat úplně bez vody. V každém chrámu, který je trvale obydlen mnichy, stojí misky s vodou a jen jednou jedinkrát v roce – právě dnes – je můžete bez obav vylít na samotného Buddhu. Pěkně od hlavy, přes ramena a když je ten Songkran, nemusíte ani hlídat, abyste byli pokaždé níž, než je Buddhova hlava.

Nejen oslavy, také tradice

Takhle má vypadat správný Songkran. Zastavit se, ukázat respekt starším, protože jsou tu déle než my, a proto více vědí. Ale není důvod ke smutku – naopak. Voda to špatné odnese pryč a udělá místo pro věci, které přijdou. V tom je poselství Songkranu – každý rok můžete začít znovu, protože máte čistý stůl!“ říká mi starší Thajska v chrámu Mahathat Yuwararangsarit.

Čtěte také

Je vidět, že tradicím fandí víc než vodním bitvám v ulicích. Songkran trvá celý týden, ale nejdůležitějším dnem je ten třetí v pořadí. Chrámy jsou obdarovány, respekt starším vyjádřen a teď jsou na řadě mniši, aby požehnali a za dary poděkovali. Samozřejmě to dělají modlitbou.


Adresátem modlitby je každý, kdo do chrámu přijde
. A celá země doufá, že nekompromisní zákaz hromadných oslav přinese ještě jednu dobrou zprávu. A sice, že na thajských silnicích letos zemře přes svátky výrazně méně lidí. V době oslav Songkranu jsou totiž ty thajské vůbec nejnebezpečnějšími na světě.

Pokud nemáte čas, Buddha s vodou za vámi přijde i do vašeho obchodu
autoři: David Jakš ,
Spustit audio

Související