Kafka startuje novou sezónu v divadle Komedie

24. říjen 2011

Prázdniny jsou za námi, a tak se budeme opět v divadelní rubrice Tyjátr věnovat profesionálním divadlům. Divadlo Komedie otvírá novou sezónu inscenací Proces. Do románové adaptace od slavného Franze Kafky se pustil režisér Dušan D.Pařízek, od kterého jste v Komedii mohli vidět například Světanápravce nebo Emigranty. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Představitel pražské německy psané literatury Franz Kafka Proces napsal na začátku První světové války. Poprvé byl román vydán roku 1925, tedy rok po smrti autora, v berlínském nakladatelství Die Schmiede. Od té doby prochází nejrůznějšími filmovými a divadelními adaptacemi. Do jedné z nich se pustil i režisér Dušan D.Pařízek v divadle Komedie.

Hlavní postava Josef K., kterého na jevišti divadla komedie ztvární Matrin Finger, je jednoho rána zatčen, aniž by udělal něco špatného. Po zatčení na jeho třicáté narozeniny se marně snaží zjistit z čeho byl obviněn. Následuje proces, kterého se nesmí účastnit veřejnost a ani on sám. Filosofický román končí přesně o rok později, kdy je obžalovaný odsouzen k smrti bez jakéhokoliv vysvětlení. Dušan D.Pařízek, který se v Komedii postaral kromě režie i o scénář a scénu, tvrdí, že se držel původního textu, ale přeci jen tam najdete něco navíc.

00593035.jpeg

Důležitou součástí představení je také hudba. O tu se postaral skladatel a v tomto případě také herec Ivan Acher. Jeho autorskou hudbu jste mohli slyšet v Komedii například v představení Utrpení knížete Sternenhocha nebo ve Sportštyku. Skladatel si v Procesu také sám zahraje. Tentokrát ne na hudební nástroj, ale roli - Viléma. Kromě herce neherce Ivana uvidíte také skutečné herecké profesionály jako je už zmíněný Martin Finger a dále Gabriela Míčová nebo Jiří Černý.

Jestli jste někdy navštívili divadlo Komedie, určitě jste si všimli, že se občas hraje na jevišti a občas i v hledišti. Ale jak říká sám režisér, v případě Procesu se o pohodlné červené židle pro diváky nemusíte bát.

Mezinárodní premiéra Procesu se odehraje 6. a 7. září v Hamburku v rámci projektu Projektion Europa. Na tu pražskou se můžete těšit už 3. září od 19:30. Nejbližší reprízy se chystají na 10. a 17. září.

autor: zuf
Spustit audio