Kam se hrabe Cannes, to se nedá srovnat! MFF ve Varech nedělají jen hvězdy, ale i „obyčejní“ diváci

1. červenec 2015
Filmové klapky

Festival dělají hvězdy. Tohle pravidlo v Karlových Varech platí jen částečně. Jedinečnou atmosféru tam vytváří hlavně množství diváků, kteří centrum lázeňského města vždy promění na několik dní v jeden dlouhý večírek. Ani holywoodské hvězdě pak nevadí, když po červeném koberci jde v džínách.

Zatímco třeba na filmový festival do Cannes musí filmaři jet, protože to mají ve smlouvě, do Karlových Varů jezdí dobrovolně, říká prezident přehlídky Jiří Bartoška.

Několik dní v Karlových Varech prožil třeba i Robert Redford. Pozvání dostal prostřednictvím Madeleine Albrightové.

„Je to moje přítelkyně a myslím, že je to jedinečná osobnost. A přesvědčivá. Takže když za mnou loni přišla s tím, jak by se mi líbilo navštívit Prahu a že mi udělí cenu, řekl jsem, že bych se do Prahy podíval moc rád.“

„Zároveň jsem se už dlouho toužil setkat s Václavem Havlem, léta jsme si dopisovali. Takže když mě pozval festival prostřednictvím Madeleine Albrightové a mohl jsem se tu setkat s Václavem Havlem, přijel jsem. Ale Madeleine byla tou, kdo to celé odstartoval.“

Návštěvníci filmového festivalu odpočívají v parku

Na červený koberec v džínách

Právě Madeleine Albrightová stála v pozadí další hvězdné návštěvy – Renée Zellweger. Holywoodská herečka v Karlových Varech znervózněla jen na okamžik – to když zjistila, že se cestou ztratil její kufr. Pak se ale po červeném koberci prošla klidně v džínách a triku.

„Vysvětlili jsme jí, že když přijde v džínách a triku, bude to ono. A nakonec celá Amerika nemluvila o ničem jiném,“ vzpomíná Jiří Bartoška.

„Ni déšť, ni krupobití“

I běžní návštěvníci si na filmovém festivalu málokdy stěžují. Nerozhází je už ani průtrž mračen, která přichází na festival skoro každý rok a pravidelně vyplaví stanové městečko.

„Aktuálně bydlíme asi pod mostem, ve stanu máme trochu mokro. Zatím nikde nesušíme,“ usmívá se skupinka posedávající v hluboké noci u pokladen sice na zemi, ale pod střechou.

autor: leš
Spustit audio