Kam za kulturou, zábavou, pohodou? Vyberte si z našich tipů

27. leden 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Výstavní síň zámku Bruntál prezentuje muzejní výstavu nazvanou Ke kupci pro pohádku. Nahlédnete do obchodního a reklamního světa meziválečných let a seznámíte se s takzvanou reklamní pohádkou. Výstava je otevřená denně mimo pondělí od 9:30 do 16:30.

Retrosbírky je název putovní výstavy, kterou najdete pod střechou Ostravského muzea. Pozve vás do světa obalů od žvýkaček, kartiček sportovců, pivních tácků či nálepek od sýrů. A možná se vám při návštěvě vybaví sbírky, které jste v dětství a mládí sami měli. Nebo ještě máte...

Čtěte také

Virtuální prohlídku nabízí fandům kolejí a železniční dopravy ostravské Železniční muzeum moravskoslezské, protože až do března je kvůli Covidu jeho provoz omezen jen na víkendy. V on-line předprodeji si můžete koupit 3D vstupenku a z klidu domova si prohlédnout prostory muzea se vším vybavením.

Dvě naučné stezky můžete objevit při zimních vycházkách přírodou v okolí Bílovce. Stezka Hubleska začíná u křižovatky ulic Bezručova a Pod Hubleskou a končí v Bílově. Druhá vás nasměruje Údolím Jamníku a začíná u bílovecké vodní nádrže.

Vyřádit společně s dětmi se můžete v Dětském světě v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Expozice je po celkové rekonstrukci a nabízí zcela nové atrakce. Sobotní provoz navíc nabízí prodlouženou otevírací dobu až do dvaceti hodin. Vstupenky si taky můžete předem zarezervovat online.

Zámek Nová Horka může být cílem vašeho víkendového zimního výletu. Malá Vídeň, jak se baroknímu skvostu přezdívá, nabízí kromě poledne prohlídky v každou celou hodinu od devíti do patnácti.

Čtěte také

Krnovský rodák Tomáš Vocelka vystavuje v Městském muzeu Krnov své dva poslední cykly fotografií. S cyklem Věčná loviště bodoval v soutěži označované za fotografickou obdobu filmových Oscarů, druhý cyklus Praha pod věžemi uspěl v soutěži Czech Press Photo a nabízí neobvyklé pohledy do pražských ulic.

Stary knedlik. Pod tímto názvem najdete v ostravském Domě umění výstavu Michala Kalhouse, v níž umělec sebeironicky rekapituluje svou více než třicetiletou tvorbu. Čtyřiadvacet velkoformátových fotografií vytvořil dnes už málo používanou mokrou cestou od zvětšováku po vývojku a ustalovač. Přístupná je do začátku března.

Sobotní akce

Krnovský dámský sbor Legato v sobotu zazpívá v koncertní síni sv. Ducha v Krnově. Na koncertě pěveckých sborů nazvaném Zpíváme pro radost se představí ještě ženský pěvecký sbor Slavice ze Zábřehu na Moravě a folklorní pěvecký soubor Seniorky ze Šumperka. Akce začíná v 16 hodin.

Od soboty si můžete v krnovském muzeu prohlédnout putovní výstavu Muzea Novojičínska, která je věnována jednomu z nejvýznamnějších šlechtických rodů Evropy na Moravě a ve Slezsku a má za cíl připomenout odkaz knížecího rodu ve vojenských dějinách střední Evropy.

Tahle pozvánka potěší mladé nadějné hokejisty v Krnově. Zimní stadion Krystal v sobotu od deseti hodin patří oblíbené náborové akci Týden hokeje. Určena je dětem ve věku od čtyř do osmi let a jejich rodičům. Na bruslařských dovednostech nezáleží, ale s sebou přiberte brusle, helmy a rukavice.

Nedělní akce

Zábava a poučení v terénu, to jsou komentované vycházky pod hlavičkou Ostravských pěšin. V neděli ve 14 hodin začíná před svinovským nádražím vycházka ostravským Svinovem a večer se můžete těšit na vycházku Bělským lesem. Historik Petr Lexa Přendík vás uvítá v 17 hodin na parkovišti před restaurací Dakota.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio