Kam za kulturou, zábavou, pohodou? Vyberte si z našich tipů

20. květen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

V Českém Těšíně dnes proběhne Národní zahájení Festivalu muzejních nocí. Akci odstartuje v 18 hodin před Historickou budovou Muzea Těšínska symbolický výstřel z repliky historického děla, poté vystoupí Folklorní soubor Slezan. Až do půlnoci pak bude program plný řemesel a zvyků pokračovat v samotném muzeu. Na večerní prohlídky zvou také Těšínské divadlo, radnice, knihovna, kostely nebo dobrovolní hasiči v Masarykových sadech.

Mandragora je naopak název oblíbené komedie z dob italské renesance. Pojednává o hloupém manželovi, který si v podstatě říká o to, aby byl klamán. Na představení jste v 18:30 zváni do ostravské Komorní scény Aréna.

Bonsai klub Třinec zve všechny své příznivce na tradiční mezinárodní Výstavu bonsají. Kromě originálně tvarovaných rostlin uvidíte i ukázky péče o bonsaje, k dostání budou na výstavě i samotné rostliny, nářadí a misky. Akce se uskuteční ode dneška do neděle v třineckém Kulturním domě Trisia.

V Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě dnes pro změnu startuje třídenní festival Czech Music Crossroads. Mimo jiné na něm zahrají Tomáš Kačo, Nikol Bóková Quartet nebo Irena a Vojtěch Havlovi.

A pozvěme také do Jazzklubu na Střelnici v Českém Těšíně, kde si dnes ve 20 hodin můžete přijít poslechnout jazzovou kapelu Silesian Dixie Band.

Sobota

Turistický pochod Palackého stezka. To je výzva pro všechny milovníky pohybu, které zve každoročně na pochod Klub českých turistů. Trasa vede po hřebenech předhůří Beskyd - z Hodslavic až na Velký Javorník. Start Palackého stezky je plánován v sobotu mezi 7:00–9:00 od pomníku Františka Palackého v Hodslavicích.

Zábavu pro rodiny s dětmi si můžete užít i v Galerii Gong v ostravských Dolních Vítkovicích. Uskuteční se tady další z oblíbených workshopů, tentokrát na téma Kuchyňská litografie. Přijít můžete kdykoliv od 10 do 16 hodin, všechny pomůcky a potřeby k tvoření budou k dispozici na místě.

V ostravských Komenského sadech se o víkendu můžete zapojit do Běhu pro Paměť národa. Běžet můžete individuálně, nebo s přáteli - na trase dlouhé 5 nebo 10 kilometrů, s dětmi i méně. Start a cíl najdou účastníci u tenisových kurtů TJ Baník Ostrava, kde bude probíhat i doprovodný program, včetně filmových projekcí a besed s pamětníky.

Pokud vás naopak láká atmosféra starodávných hradů, vydejte se na Sovinec. V sobotu i v neděli se tam koná Řemeslný jarmark, který doprovodí i noční prohlídky. Mimo jiné poodhalíte tajemství práce středověkého soustruhu na dřevo, k viděné bude i košíkářství, svíčkařství a k ochutnání dobová kuchyně.

Neděle

Dance for People. To je multižánrová taneční soutěž ostravských základních škol, kterou v neděli od 11 hodin ožije Dům kultury města Ostravy. Doprovodný program před kulturním domem slibuje také skákací hrad, malování na obličej, poníka nebo živé sochy.

Vyrazit můžete také na Květnové komentované prohlídky Zámku v Bravanticích. O víkendových dnech začínají ve 13 hodin.

A přidejme také tip na Těšínskou tančírnu. Milovníci hudby a tance – manželské páry i přátelské dvojice – jsou zváni v 17 hodin do Kulturního střediska Střelnice v Českém Těšíně.

Příroda hrou. To je tip na nedělní akci v Muzeu Beskyd Frýdek-Místek, která se dnes koná při příležitosti mezinárodního dne biologické rozmanitosti. Od 13 do 16:30 představí v muzeu přírodovědné obory – botaniku, entomologii, mykologii a zoologii. Těšit se můžete na živé i neživé mechorosty, houby, rostliny, zvířata a další přírodniny.

V ostravském Trojhalí Karolina v neděli v 11 hodin začíná festival Ostravský kompot. Jehož středobodem bude – jak napovídá název - jídlo. Krom něj nabídne akce také koncerty i doprovodný program pro děti. Vystoupí například kapela Nebe nebo zpěvačka Markéta Konvičková.

Spustit audio