Kamila Hladká: Sestry. Šest příběhů ze života řeholnic čtyř generací

7. říjen 2022

Jsou tady již po staletí, stojí na nejnižším žebříčku církevní hierarchie, ale často vykonávají nejtěžší práci. Pro mnohé z nás jsou řádové sestry tajemné a nepochopitelné bytosti. Pro jiné představují anděly na zemi. Pro publicistku Kamilu Hladkou, autorku knihy Sestry, jsou především ženami.

Jak ale vlastně žijí? O čem si povídají? Nevadí jim hábit? A nechybí jim mužská náruč? Podobné otázky napadnou každého, kdo potká na chodníku nebo v tramvaji řádovou sestru. A kladla si je i publicistka Kamila Hladká, sama ostatně říká:

Čtěte také

„O řeholním světě jsem nevěděla vůbec nic. Kláštery a řádové sestry pro mě vždycky představovaly trochu nedotknutelné tajemství, byla jsem jimi až fascinovaná.“

A hned dodává:

„Téma víry mi rozhodně není cizí a musím poznamenat, že sestry se mě nikdy nezeptaly, jestli jsem nebo nejsem věřící. Vlastně jsme o Bohu příliš nemluvily, ale zároveň si troufám říct, že víra byla celou dobu tak nějak stále přítomna a nakonec prochází celou knihou, aniž by byla explicitně jmenována. To byl ostatně můj záměr.“

Spisovatelka Kamila Hladká a řádové sestry

Kamila Hladká se setkala s několika desítkami řeholnic, ale do knihy nakonec vybrala šest příběhů šesti žen čtyř generací. Monika, Bernadetta, Kristína, Lucie, Vilma, Vincenta. Nejstarší bylo v době práce na knize devadesát tři let, nejmladší dvacet devět.

Výrazně kratší je příběh Bernadetty, která v 50. letech minulého století skončila za asistence StB v ostravské věznici.

V Česku máme dnes přibližně tisíc řádových sester. Pečují o nemocné, pracují v nápravných zařízeních, sociálních službách, ve školách, pomáhají na misiích i v hospicích, ale jsou také učitelkami, historičkami, působí na akademické půdě.

Čtěte také

Každá ze šesti sester, jejíž výpovědi v knize najdeme, vypráví svůj originální příběh o cestě k Bohu, o nevůli nebo naopak podpoře rodiny, ale taky o nevůli státní moci. O hledání církve, o touze po mužské blízkosti, o vášni pro parfémy nebo čokolády, o sportu, jídle a nakupování. skromnosti a poslušnosti.

Kamila Hladká, spisovatelka a nakladatelka knihy Sestry

Výrazně kratší je příběh Bernadetty, která v 50. letech minulého století skončila za asistence StB v ostravské věznici. Má za sebou několik mozkových příhod a řeč je pro ni obtížná, přesto její dramatické vyprávění nebylo možné opomenout.

Kdo pozorně naslouchá, dostane i odpověď na často kladenou otázku: Proč? Proč by se někdo chtěl zbavit světského života a přijmout nejednoduchá pravidla komunitního řádového společenství? Kamila Hladká už to ví.

Účinkují: Marie Durnová, Zdena Herfortová, Ivana Plíhalová, Olga Zimmermannová Kaštická, Kateřina Jebavá a Natálie Tichánková a Jan Faltýnek
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 20. 2. 2022
Hudební redaktor: Antonín Schindler 

„Obecně se říká – a já jsem tomu dřív taky úplně nerozuměla – že sestry slyší nějaké vnitřní volání. Laik, který se s nimi blíže neseznámí, si to asi nedovede moc představit, ale já si to teď už troufnu přirovnat k lásce mezi ženou a mužem. Je to opravdu hluboká a ryzí touha po tomto způsobu života. Pokud do řádu přichází dívka z jiného důvodu – nevydrží.“

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.