Kamiony na dálnicích budou moct předjíždět minimálně do konce letošní zimy

6. únor 2019 08:37

Plošný zákaz předjíždění pro kamiony na dálnicích letos v zimě platit nezačne. Třeba ODS nebo Piráti totiž nesouhlasí s tím, aby sněmovna novinku schválila během jediné schůze.

Novela tak nebude moct platit dřív než za čtvrt roku. Problém s předjížděním kamionů je zvlášť v zimě aktuální, jak dokládají například hlášení Zelené vlny: „Dálnice D1 – kvůli sněhu popojíždí mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem, na 96. kilometru havaroval kamion.“ Takto to podle dopravního zpravodajství vypadalo na dálnici D1 loni 12. prosince.

Někteří poslanci ANO, ČSSD a KSČM proto navrhli, aby kamiony na dálnicích nesměly předjíždět. A chtěli, aby sněmovna novinku schválila v prvním čtení. Takový postup není možný, když jsou proti aspoň dva poslanecké kluby. Třeba ODS nechce, aby zákaz platil všude, říká její poslanec Jan Bauer: „Je to špatně nastavené, takto plošně se to dělat nedá.“

Jeden z navrhovatelů novely Martin Kolovratník z ANO připouští možnou změnu – a to, že by kamion mohl předjet auto, které jede výrazně pomaleji. Podle sdružení dopravců ČESMAD by zákaz předjíždění měl být jen tam, kde počasí může způsobit problémy.

Spustit audio

Související