Kamiony odvezly poslední zbytky munice z Květné u Poličky

16. srpen 2018 14:15

Z muničního skladu v Květné u Poličky odvezl konvoj kamionů poslední zbytky munice. Ta je původně z Vrbětic na Zlínsku, odkud byla v roce 2015 po sérii explozí převezená právě do obce na Svitavsku.

Tři poslední kamiony – každý naložený přibližně 20 tunami munice – opustily prostor v květné asi o půl jedenácté. Společně s nimi jela také specializovaná firma, která dohlížela na bezpečnost převozu.

Celkem bylo v halách v Květné nedaleko Poličky uloženo od roku 2015 kolem pěti tisíc tun munice. Byl to převážně materiál z Vrbětic na Zlínsku. Před tím, než ho soukromé firmy navozily do skladů pronajatých od ministerstva obrany, všechno prohlédl pyrotechnik, takže v Květné byla bezpečná munice. Namátkou ve skladech u Poličky bylo raketové palivo nebo třeba dělostřelecké granáty do samohybných houfnic Dana.

Kamiony odváží poslední munici z muničního skladu v Květné u Poličky

Cíl kamionů s municí: tajný

Celkem z Květné během posledního roku odjelo přibližně 400 municí naložených kamionů. Ministerstvo obrany, kterému areál patří, původně předpokládalo, že bude prostor od července 2016 opět používat. Jenomže přibližně tou dobou teprve samotný odvoz munice začal naplno. Kam kamiony s municí odjely, není veřejná informace, podléhá to utajení. 

Nechtěný sklad armáda opráší

Před rokem 2014 ministerstvo obrany muniční sklad v Květné zrušilo a chtělo se areálu zbavit. Pak ho ale opět zprovoznilo, právě v souvislosti s explozemi ve Vrběticích na Zlínsku.

Muniční sklady v Květné by mohly být do konce prázdnin vyklizené

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky

Do konce srpna by mohl být z armádního muničního areálu v Květné na Svitavsku odvezen zbylý vojenský materiál z Vrbětic na Zlínsku. Munice z Vrbětic byla do Květné převezena v roce 2015 poté, co u Vrbětic dva muniční sklady vybuchly.

Tím se ukázalo, že sklady v Květné jsou pomalu posledním bezpečným úložištěm munice. Teď se tam připravuje velká rekonstrukce všech skladovacích hal.  Od ledna 2019 by si areál měla převzít pod svou správu Armáda České republiky. Ta bude prostor využívat opět jako vlastní muniční sklad, ale také jako místo pro případné uložení materiálu při nehodách v jiných muničních skladech.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio