Kampus Hybernská v Praze je univerzitním prostorem otevřeným pro všechny zájemce

27. září 2018
Česko – země neznámá

V centru Prahy, na dohled od Prašné brány a Obecního domu, ožil komplex donedávna prázdných a nevyužívaných budov. Léta opuštěné domy se staly místem festivalů, přednášek, koncertů, výstav a setkávání. Unikátní projekt nazvaný Kampus Hybernská sdružuje akademiky, studenty a umělce - ale zároveň je otevřený široké veřejnosti.

Už od loňského roku se tu snaží budovat otevřenou vysokou školu. Velikost celého komplexu dovoluje, aby se v Hybernské číslo 4 zabydlelo více aktivit a činností najednou. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy tak získala místo, kde může naplňovat takzvanou třetí roli univerzity: obohacovat svými aktivitami a seznamovat s nimi nejen ostatní akademiky a studenty, ale také všechny ostatní zájemce jakéhokoliv věku.

Vzniká tu unikátní oáza klidu, kultury, kreativity a vzdělávání v samotném centru města. Čím? Například literárními festivaly, komentovaným promítáním, kurzy světových jazyků, burzou cizojazyčných nakladatelství anebo mezinárodními konferencemi.

V Kampusu Hybernská funguje festivalové zázemí. Také studentský dům pro setkávání studentských spolků, vybavený nábytkem, který někdo daroval. Díky tomu je to tu stylově mnohobarevné, v jedné místnosti obytná stěna, která kdysi zdobila naše panelákové byty. A v dalším sálku pro změnu skříně, ve kterých babičky v ložnicích přechovávaly cíchy jako věno pro vnučky.

Objevíte tu podzemní kino pro 30 diváků, kam sedadla darovalo kino v Klánovicích za jednu korunu. Kavárnu se zákusky, bábovkou, štrúdlem nebo zmrzlinou. Několik multifunkčních sálů (na přednášky, konference nebo lekce tance), galerii, Knihovnu věcí - půjčuje věci, které potřebujete, ale nechcete je vlastnit - a také útulný dvorek s komunitní zahrádkou. Je tu nahrávací studio, připravuje se divadelní a hudební zkušebna.

V nově otevřené recyklační dílně se rozbitý nábytek, který by se býval vyhodil, opravuje pod vedením truhlářů a dalších profesí. Zájemci kusu nábytku „vdechnou život“ a pak si ho třeba odnesou domů. Smyslem dílny je nejen zachránit tu kterou věc, ale také poukázat na to, kolik věcí zbytečně končí ve sběrných dvorech nebo na skládkách.

Podrobnosti o programu v Kampusu Hybernská najdete na http://www.kampushybernska.cz/.

Spustit audio