Kance potkat nechcete, ale je to krásné! Běžci opět vyrazí na 360 kilometrů dlouhou trasu podél Vltavy

12. květen 2022

Těch, kteří někdy spluli Vltavu, bude asi řada. Těch, co ji seběhli, mnohem míň. Ačkoli, do letošního závodu Vltava Run se přihlásilo na 6600 běžců ve 304 štafetách. Od pramenů Vltavy až do pražského Bráníku se běhá už od roku 2013 a věhlas závodu stále roste. Letos si tedy účastníci zaběhnou 360 kilometrů nonstop už podesáté.

S počítáním ročníků je to ovšem složitější. „Je to devátý ročník, ale to jen díky tomu, že nepočítáme nultý. Ten byl totiž jen v jednom týmu, kdy jsme si s partičkou kluků a holek, kteří byli u zrodu závodu, proběhli trasu, abychom vyzkoušeli, co to s námi udělá, jak by měly vypadat předávky, logistika, jak to bude s auty a tak dál,“ vysvětluje Květa Látalová, ředitelka závodu.

Organizátorka štafetového závodu Vltava Run Květa Látalová v talkshow Na férovku

Velké štafetové běhy jsou rozesety všude po světě. Pro organizátory Vltava Runu byl inspirací Hood To Coast v Oregonu. „Ale my jsme to všechno přemysleli na naše prostředí a naše možnosti, a hlavně jsme chtěli udělat krásnou trasu,“ říká Květa Látalová.

Za těch devět až deset let své existence se Vltava Run vyvíjí. „Strašně moc věcí jsme postupně dolaďovali. Každý rok se to snažíme posouvat dál, aby to bylo pro běžce příjemnější. Například jsme ustoupili od pevného pořadí běžců na úsecích, umožňujeme, aby si týmy mohly nasazovat běžce podle toho, jestli třeba někdo má rád kopce, jiný ne a podobně. Vyvíjí se i trasa, aby byla nejen co nejkrásnější, ale i co nejbezpečnější. A moment, který ovlivňuje závod nejvíc, je prostor předávek,“ doplňuje ředitelka.

Nejen na předávkách, ale i na důležitých bodech trasy, jako jsou odbočky nebo přeběhy přes velké silnice, stojí pořadatelské hlídky. Těch je na 36 úsecích také 36 a čítají přes 500 dobrovolníků. „Organizační týmy jsou složeny z místních lidí. Jejich pomoci a znalosti prostředí si velice vážíme,“ dodává Květa Látalová.

Čtěte také

A co zajímavého se už za ta léta na Vltava Runu událo? „Já sbírám zážitky,“ reaguje pohotově Květa Látalová, „pro mě je hrozně krásné si po závodu číst, jak nám lidé píší: Hele, zažili jsme něco nádhernýho. Ráno běžíte a válí se vám po zemi mlha, do toho začne svítit sluníčko. Na tomhle závodu neminete žádnou denní dobu, západ slunce, východ slunce, to, jak lesy žijí v noci. Dobře, divoké prase potkat nechcete, ale každá ta denní doba má něco do sebe a lidi to vnímají.“

Zní to poeticky a předpověď počasí pro letošní 14. a 15. květen vychází skvěle. Termín ledových mužů už ale vnesl do závodu i mnohem drsnější podmínky. „Měli jsme i špatné počasí. Ale o to víc si ten ročník zapamatujete,“ směje se ředitelka.

Absolvovat Vltava Run je zkrátka úctyhodné a vždy jedinečné. Letošní ročník startuje v sobotu nad ránem. Účastníci štafet se na trase několikrát protočí a ze Zadova do Prahy doběhnou v neděli kolem poledne. Tak jim držme palce!

Celý rozhovor s Květou Látalovou, ředitelkou závodu Vltava Run, si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.