Kapesné: S jakou částkou a kdy začít? Čím dříve, tím lépe, radí odborník na finanční gramotnost

5. květen 2021

Dává se u vás v rodině kapesné? A umíte šetřit, nebo vše hned utratíte? S  Lubošem Komárkem z České národní banky jsme se podívali do světa financí.

Tomu, jak lidé, ale i celé státy, hospodaří s pěnězi, se věnuje ekonomie. Když si představíme ekonomiku jako tělo, pak můžeme říct, že peníze jsou její krev. Takhle hezky peníze vysvětlil v Klubu Rádia Junior Luboš Komárek z České národní banky. 

Co kdyby nebyly peníze?

Kdyby peníze neexistovaly, museli bychom si vyměňovat zboží. Jenže bychom museli znát jeho přesnou hodnotu, abychom věděli, co za co můžeme vyměnit. Například?

„Koza a husa nemají stejnou hodnotu. Peníze bychom mohli rozdělit, ale kozu ne, ta rozpůlit nejde,“ řekl Luboš Komárek, odborník na finanční gramotnost. S penězi je tedy všechno jednodušší.

Luboš Komárek je odborník na finanční gramotnost

Kdy a s jakým kapesným začít?

S pěnězi je potřeba se spřátelit a naučit se s nimi zacházet. V Klubu Rádia Junior jsme se dozvěděli, že se to můžeme naučit i třeba díky kapesnému. To by měly podle Luboše děti dostávat, hned jak začnou chodit do školy. Poradil začít s malou částkou, třeba s padesáti korunami na týden, a tu pak postupně zvedat.

A jak je to s půjčování peněz? „Musíme přemýšlet nad tím, jestli tu věc potřebujeme,“ upozornil Luboš. Co se všechno musí hlídat, když si člověk chce půjčit peníze? A co je tajemná zkratka RPSN? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior a všechno se dozvíte. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související