Kardinál Tomášek mluvil k věřícím z Prahy i z Mnichova

7. březen 2021

„V těchto osudových chvílích našich dějin stojím já i celá katolická církev na straně národa.“ Nezapomenutelná slova, pronesená v listopadu 1989 mužem, na jehož vyjádření čekaly tisícovky lidí v ulicích: Františkem kardinálem Tomáškem. Mužem, který se vlastně už za života stal legendou.

Tomášek, rodák (1899) se Studénky na Novojičínsku, pocházel ze šesti dětí z rodiny učitele. Otec zemřel, když Františkovi bylo šest let; právě na okamžiky jeho úmrtí vzpomínal před lety kardinál Tomášek ve vysílání rozhlasu. Publicista Pavel Hlavatý zařadil tuto vzpomínku do svého pořadu z cyklu Archiv Plus, ve kterém se pokusil připomenout některé méně známé Tomáškovy rozhovory a proslovy v rozhlasovém vysílání.

Není jich až tak mnoho: Tomášek (kardinálem byl jmenován v roce 1977) byl dlouhá léta jen komunistickým režimem trpěnou osobou; od osmdesátých let byl už s vládnoucí stranou v otevřeném konfliktu. „Rozhovory s kardinálem Tomáškem je ale možné objevit v archivu Rádia Svobodná Evropa. Mnichovská stanice je nahrávala po telefonu,“ vysvětluje Hlavatý. Ukázku z jednoho z takových rozhovorů do svého pořadu, který Plus odvysílá v pátek 19. března, zařadil.

J. Em. kardinál František Tomášek při děkovné mši za svatořečení sv. Anežky české v chrámu sv. Víta v Praze dne 25.11.1989.

František Tomášek byl na kněze vysvěcen v roce 1922 a do roku 1950 byl profesorem olomoucké teologické fakulty. Biskupské svěcení v roce 1949 proběhlo už bez státního souhlasu a nedlouho po něm, v roce 1951, byl komunistickým režimem bez rozsudku uvězněn v internačním táboře v Želivi. Po třech letech nucených prací se mohl vrátit ke kněžskému povolání a směl odjet do Říma na jednání druhého vatikánského koncilu. Už jako apoštolský administrátor pražské diecéze se tam sešel i s pražským biskupem, kardinálem Beranem, vyhnaným z Československa; podle pamětníků bylo setkání chladně zdvořilé.

Velký podíl měl kardinál Tomášek také na svatořečení Anežky Přemyslovny na podzim 1989.

Od začátku osmdesátých let se stárnoucí kardinál stále častěji stavěl na obranu věřících a vyžadoval od komunistické strany „jen“ to, co si sama nadiktovala do ústavy: dodržování práva na svobodu vyznání. Aktivně se zastával utiskovaných kněží. Velehradská pouť z roku 1985 se stala jedním z prvních masových vystoupení proti komunistické moci. Významným činem bylo v roce 1987 vyhlášení Desetiletí duchovní obnovy národa jako přípravy na milénium smrti svatého Vojtěcha. Velký podíl měl také na svatořečení Anežky Přemyslovny na podzim 1989. Výrazně protestoval proti policejní brutalitě při lednových shromážděních k uctění památky smrti Jana Palacha v roce 1989 a podpořil petici Několik vět. V roce 1990 v Praze přivítal papeže; zemřel v létě 1992.

Klíčové okamžiky ze života Františka kardinála Tomáška připomene v pátek 19. března ve 20.05 pořad Archiv Plus prostřednictvím ukázek z dochovaného vysílání rozhlasu. Před třiceti lety, v březnu 1991, byl Tomášek uvolněn z funkce pražského arcibiskupa.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související