Karel Čapek: Kriminální případy

27. prosinec 2018

Humoristické povídky Spolek věřitelů barona Biháryho a Rekord. V roce 1966 pro rozhlas natočil režisér Jiří Josek s nezapomenutelným Karlem Högerem. Poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Závěr ČeskoSlovenského roku na Vltavě patří jednomu z hlavních představitelů meziválečné kultury, od jehož úmrtí uplynulo právě 80 let.

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích na Náchodsku. Byl nejmladší ze tří dětí lékaře Antonína Čapka. Po vysokoškolských studiích v Praze a Berlíně, ukončených roku 1915 doktorátem z filozofie, byl vychovatelem u Lažanských na zámku v Chyši na Karlovarsku, knihovníkem, až konečně zakotvil v redakcích novin: nejprve v Národních listech, později v Lidových novinách.

Josef a Karel Čapkové: Adam Stvořitel

03491958.jpeg

Hlavní hrdina hry Adam se rozhodne zničit svět výstřelem z kanónu negace. To se mu povede, ale Bůh mu umožní, či přesněji mu přikáže stvořit svět od základů znovu. Otázkou je jen jaký... Rozhlasovou inscenaci Dimitrije Dudíka s Viktorem Preissem v hlavní roli poslouchejte na Vltavě 24. prosince od 20:00 a po odvysílání ještě po dobu jednoho týdne on-line.

Karel Čapek: Helena

Jana Štěpánková

Povídka českého klasika v podání Jany Štěpánkové a Vladimíra Ráže. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V letech 1921–1923 byl dramaturgem Vinohradského divadla, kde působil příležitostně i jako režisér. První, co formovalo Čapkovu uměleckou osobnost a pronikavě ovlivnilo jeho literární tvorbu, byly zájmy a vzdělání filozofické a estetické. Do literatury vstupoval nejprve společně se svým bratrem Josefem koncem prvního desetiletí 20. století drobnými prózami, které vyšly v roce 1918 s názvem Krakonošova zahrada, později to byly Zářivé hlubiny.

První samostatné dílo Karla Čapka byla kniha povídek Boží muka, o čtyři roky později vyšlo devatero Trapných povídek. Karel Čapek se zajímal o populární literární žánry a po svém je rozvíjel. Patřily mezi ně i detektivní příběhy v knihách Povídky z jedné a druhé kapsy.

Účinkuje: Karel Höger

Režie: Jiří Josek
Natočeno v roce 1966.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související